Na vsebino

Na dan turističnih vodnikov recitirali Krakarjeve pesmi

Danes obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov, ki tokrat v ospredje postavlja njihovo vlogo pri spodbujanju zelenega turizma. Društvo regionalnih turistični vodnikov Slovenije (Argos) s partnerji tudi letos organizira številna za obiskovalce brezplačna vodenja po državi, obeležili ga bodo tudi v Združenju turističnih vodnikov Slovenije.

V Semiču so se na dan turističnih vodnikov že v zgodnjih jutranjih urah odpravili k rojstni hiši pesnika, novinarja, urednika, prevajalca, esejista in profesorja Lojzeta Krakarja. Pohodnike je na domačiji sprejela slavistka in pesnikova hči dr. Boža Krakar Vogel, prijetno druženje pa je minilo ob prebiranju Krakarjevih pesmi. Prešerne volje se je druščina vrnila v semiško trško jedro, kjer so za piko na i poskrbele sladke dobrote Slaščičarne pri Neđotu.

Svetovna zveza društev turističnih vodnikov (WFTGA) je bila ustanovljena 21. februarja 1985, dan njene ustanovitve pa so določili za mednarodni dan turističnih vodnikov. Pri nas ga organizirano in aktivno praznujemo od leta 2016, ko je Slovenija dobila svojega zastopnika v WFTGA. Društvo Argos je namreč postalo njen član, so ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov zapisali na Slovenski turistični organizaciji.

Cilji mednarodnega dne turističnih vodnikov so med drugim povečati ugled poklica, javnost informirati, kaj turistično vodenje je, utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina, ter nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo.

Vir: KC Semič, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj