Na vsebino

Na Dnevih zeliščarstva v Beli krajini je bilo tudi letos pestro in zanimivo

Dnevi zeliščarstva v Beli krajini so potekali že četrto leto, letos od 1. do 2. oktobra. Bilo je nekoliko drugače, bolj na razdalji, ob upoštevanju ukrepov, a še vedno pestro, zeleno in poučno. Pomembno se nam je zdelo, da kljub situaciji, ki vlada v državi zaradi širjenja virusa, pripravimo dogodek in opozorimo na pomen razvoja zeliščarstva pri nas. Zlasti je to pomembno za ta čas, ko se veliko pogovarjamo o zdravju in ohranjanju le-tega.

Dneve zeliščarstva v Beli krajini smo prvič pripravili leta 2017 na pobudo ponudnikov zelišč in izdelkov iz zelišč, ki so se na ZIK-u Črnomelj usposabljali v programih nacionalne poklicne kvalifikacije zeliščar, ekološki kmetovalec, predelovalec sadja na tradicionalen način in programih prehranske samooskrbe. Od izobraževanja smo tako prešli na razvoj zeliščarstva, kar se zelo dobro povezuje z ekološkim kmetovanjem, za kar imamo v Beli krajini dobre naravne pogoje.

Prvi dan je program potekal v obliki delavnic s področja zeliščarstva, s predstavitvami ponudnikov in njihovih izdelkov, ogledi razstav in sejmom izmenjave semen in sadik. Letos se je v programu predstavil tudi Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Novo mesto in z likovno razstavo skupina Ivanjščice, ki deluje v okviru Društva upokojencev Črnomelj.

Drugi dan dnevov zeliščarstva je potekal v Črnomlju in v Metliki. Na novem vrtu ob stavbi, kjer deluje Ljudska univerza – ZIK Črnomelj, so udeleženci programa socialna aktivacija in Osnovne šole za odrasle skupaj z zaposlenimi iz ZIK-a zasadili učno, zeliščni in sadni vrt. Poimenovali smo ga Zikosad, namenjen pa bo spoznavanju zelišč, jagodičevja, starih rož in grmovnic ter sadnega drevja. Za učence in dijake so ta dan potekale zeliščarske delavnice na zeliščnem vrtu Zeliščne kmetije Kočevar v Dragomlji vasi in v Čebelarsko-zeliščnem učnem parku na Jugorju pri Metliki.

Zavedamo se, da je pomembno ozaveščati in prenašati znanje o zeliščarstvu na vse generacije, še zlasti na mlajšo generacijo, predšolske in šolske otroke. Zlasti pa je pomembno, da se povezujemo v okolju tako izobraževalne ustanove kot ponudniki in društva ter tako s svojim delom vplivamo na razvoj dejavnosti zeliščarstva pri nas.

Organizatorji Dnevov zeliščarstva v Beli krajini 2020 so: ponudniki izdelkov iz zelišč Alenka Kukman, Minka Kočevar, Slavko Žagar, Marjetka Mihelčič, Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Novo mesto, likovna skupina Ivanjščice pri Društvu upokojencev Črnomelj in Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj kot koordinator dogodka.

Vir: ZIK Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj