Na vsebino

Na FECIT-u v Grožnjanu dva belokranjska ustvarjalca

Grožnjan, idilično mesto zvokov in podob, je že 5. leto zapored oživilo mednarodno srečanje umetnikov Fecit.

Epicenter umetniške kolonije je tako vnovič zavzela Galerija Fonticus nad mestno ložo, ki že od 14. stoletja velja za tamkajšnjo znamenitost. Ravno na zamisli, da galerija postane nekonvencionalen skupinski atelje, nato pa znova razstavni prostor, je Fecit leta 2018 zasnoval priznani založnik in direktor nemške založniške hiše Klett za Vzhodno Evropo in Baltik, ustanovitelj založbe Rokus in tisti, ki je v Slovenijo pripeljal fascinantno pestrost zgodb National Geographic Slovenija, Rok Kvaternik.

Tokratna jubilejna izvedba kolonije Fecit je svoj renome začrtala z rekordnim številom slikarjev in kiparjev iz držav jadranske regije. 10-dnevni Fecitovi ediciji so življenje vdahnili umetniki iz Črne gore, Srbije, Hrvaške, pa tudi iz Slovenije. V omenjem času so dela nastajala izpod rok kar 21 umetnikov: Mirana Šabića, Ane Sladetić Šabić, Emanuele Lekić, Mislava Lešića, Radovana Kunića, Andrea Musa, Saša Marjanovića, Maje Obradović, Petarja Đurića, Jovane Tucović, Jelene Aranđelović, Danila Bojića, Draška Dragaša, Ratka Odalovića, Lidije Nikčević ter domačih mojstrov Kaje Urh, Jerneja Forbica, Andreja Brumena Čopa, Roka Bogataja in dveh belokranjskih kiparjev - Tejke Pezdirc in Boštjana Kavčiča.

Grožnjan, katerega sloves se je oprijel ravno zaradi nudenja zavetja ustvarjalcem vseh vrst, je torej znova doživel kulturni preporod. Po zaslugi Fecita je postal promenada ljubiteljev umetnosti, a ne samo to - spodbuja tudi prijateljske vezi, ki se stkejo med različnimi generacijami gostujočih umetnikov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj