Na vsebino

50 let PGD Rodine

Prostovoljno gasilsko društvo Rodine je praznovalo 50. obletnico svojega društva. Na sobotni proslavi z gasilsko parado so slovesno odprli tudi prenovljen gasilski dom.

Prostovoljno gasilsko društvo Rodine je med mlajšimi in manjšimi v črnomaljski občini. Na pobudo 15 krajanov so ga ustanovili 28. aprila 1973, razlog za ustanovitev pa je bil v slabi cestni povezavi s sosednjimi gasilskimi društvi, vas pa je bila tudi težko dostopna in posledično še bolj požarno ogrožena. Kmalu po ustanovitvi so s prostovoljnimi prispevki nabavili prvo motorno brizgalno, leta 1974 pa s prostovoljnimi prispevki kupili zemljo, na kateri so predvsem z udarniškim delom zgradili gasilski dom.

Leta 1980 so se pobratili s PGD Škofja vas pri Celju, ki jim je podarilo obnovljen gasilski kombi, ki jim je služil vse do leta 2003, ko so ga zamenjali z novejšim vozilom. Pobratimi so jim istega leta podarili tudi brizgalno, pet let pozneje pa so dobili gasilsko vozilo od PGD Dobliče.

Tako kot marsikje so bili tudi v PGD Rodine vzponi in padci, a so jih z veliko dobre volje in nešteto ur prostovoljnega dela uspešno prebrodili. Okrog leta 1990 je društveno delo zamrlo, znova pa so oživili delovanje leta 1994. Ob 25-letnici društva so razvili prvi prapor in blagoslovili podobo sv. Florjana na pročelju gasilskega doma. V nadaljnjih letih so uredili garažo, urejevali okolico doma, postavili leseno lopo, uredili igrišče za gasilce in športnike ter leta 2009 začeli z dogradnjo gasilskega doma z novo garažo. PGD Rodine se je leta 2011 pobratilo tudi s PGD Vuhred. Pomembna prelomnica je bilo tudi leto 2017, ko so se lotili prenove dotrajanega gasilskega doma, ki je sedaj v celoti zaživel v novi podobi.

Društvo, ki združuje gasilce iz Rodin in dela sosednjega Naklega, je danes na operativnem področju med najboljšimi prostovoljnimi gasilskimi društvi v črnomaljski občini. Uspehe mu lahko zavida tudi marsikatero večje in starejše društvo. Leta 2013 so s strani Gasilske zveze Črnomelj prejeli tudi naziv najboljša enota.

Na slovesnosti v Rodinah so zbrane nagovorili predsednik PGD Rodine Silvo Bolšec, predsednik Gasilske zveze Črnomelj Boris Kambič, član poveljstva Gasilske zveze Slovenije Boštjan Majerle, predsednica sveta Krajevne skupnosti Talčji Vrh Sonja Fazlić in črnomaljski župan Andrej Kavšek. Predsednik in poveljnik PGD Rodine Silvo Bolšec in Sebastjan Vrščaj pa sta tistim, ki so kakor koli pomagali pri uspešnem delu društva, podelila priznanja in spominske plakete.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj