Na vsebino

Na Fuxovi hiši v Metliki odkrili spominsko obeležje

V Metliki je na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja včeraj potekala slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljska in v počastitev 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Pahor je v govoru spomnil na podporo Izraela med slovenskim osamosvajanjem in na krhkost miru, kar se zopet kaže z vojno v Ukrajini.

Dan slovensko-izraelskega prijateljstva so prvič obeležili 19. julija lani ob 100. obletnici rojstva izraelske narodne herojinje Hane Seneš, ki je bila spomladi leta 1944 med sedmimi padalci zavezniških sil, ki so pristali v Beli krajini in tam našli zatočišče. Predsednik Pahor je v svojem govoru poudaril, da je bila pomoč slovenskih partizanov in lokalnih prebivalcev izraelskim padalcem neprecenljiva, zato je “prav, da nam ostane v trajnem spominu”.

Spomnil je tudi na čas osamosvajanja Slovenije. “Kot eden poslancev Bučarjeve skupščine bi rad spomnil, da je bila država Izrael ena tistih, ki nas je na začetku naše osamosvojitve podpirala z veliko vnemo, kar nam bo ostalo v trajnem spominu. V letošnjem letu slavimo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih stikov,” je dejal Pahor.

Tako kot je Izrael skušal razumeti kompleksnost razmer rojevanja Slovenije, "skuša tudi Slovenija razumeti zapleteno kompleksnost nastanka, razvoja in sodobnih izzivov naše prijateljske države Izrael, zlasti varnostnih”, je še dejal Pahor. Ob tem je spomnil na današnjo 30. obletnico genocida v Srebrenici in na rusko invazijo na Ukrajino. “Napad Rusije na Ukrajino in vojna, ki še traja in ji žal ni videti konca, sta nas spomnila, kako krhek je mir, kako težko ga je vzpostaviti in kako zelo pomembno ga je negovati,” je dodal.

Preko videoposnetka je zbrane nagovoril tudi izraelski predsednik Isaac Herzog. Zahvalil se je predsedniku Pahorju za voditeljstvo, ki je utrdilo trdni dvostranski odnos med Izraelom in Slovenijo. Poudaril je, da bo Slovenija v Izraelu vedno našla odprtega in voljnega partnerja ter dobrega prijatelja in ob tem sprejel vabilo predsednika Pahorja na uradni obisk v Sloveniji.

Udeležence slovesnosti sta poleg dveh predsednikov nagovorila še veleposlanik Izraela Eyal Sela in metliški župan Darko Zevnik. Veleposlanik Sela je v nagovoru spomnil na sedmero izraelskih padalcev, ki so leta 1944 pristali v Beli krajini, kjer so jim ljudje pomagali, da so se lahko pridružili zaveznikom v boju proti nacizmu in fašizmu. "Njihova zgodba simbolizira prijateljstvo med našima narodoma, ki je še starejše od naših držav," je dejal in dodal, da je spominsko obeležje na Fuxovi hiši prvo v vrsti obeležij, ki bodo v prihodnosti povezani v spominsko pot Hane Seneš. Veleposlanik se je družini Fux in Belokranjskemu muzeju zahvalil za podporo in sodelovanje pri uresničitvi tega projekta.

Zevnik je dejal, da dogodek tesno povezuje obe državi, predvsem pa ljudi, ki so se srečali v vojni vihri druge svetovne vojne in našli skupne interese. "Danes zopet živimo v času polnem novih izzivov in želja vseh nas je, da najdemo poti k miru in sožitju tudi ob pomoči dogodkov, kot je današnji," je poudaril župan.

Prireditev je potekala pred Fuxovo hišo v Metliki, na kateri je bilo v sklopu slovesnosti odkrito posebno spominsko obeležje v počastitev spomina na dobroto, srčnost in pogum ljudi tega kraja ter v spomin na pogum sedmerice padalcev iz Izraela – Reuvena Dafnija, Hane Seneš, Yone Rosena Rosenfelda, Abbe Berdicheva, Yoela Palgija, Peretza Goldsteina in Rehavama Zabludovskega Amirja. Dva izmed njih, Yoel Palgi in Peretz Goldstein, sta 13. aprila 1944 zatočišče našla v hiši, pred katero je potekala slovesnost.

V spomin na padalko in šest padalcev bo v Belokranjskem muzeju v Metliki poslej razstavljena tudi posebna muzejska plošča.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj