Na vsebino

Na Gačah dobra poletna sezona in naložba v glamping

Letošnja poletna sezona na Gačah je za približno 30 odstotkov presegla lansko. Foto: Uroš Novina
Letošnja poletna sezona na Gačah je za približno 30 odstotkov presegla lansko. Foto: Uroš Novina

Na dolenjsko-belokranjskem smučišču Gače je po zadnji dobri zimski sezoni poletna sezona skoraj dosegla zimsko. V prihodnjih letih naj bi jo celo presegla, kar si njegovo vodstvo obeta tudi od naložbe v nastanitvene zmogljivosti. Z denarno podporo, ki jim jo je namenilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, bodo zgradili nov glamping.

Na razpisu za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma jim je gospodarsko ministrstvo odobrilo 750.000 evrov podpore, je vodja smučišča Borut Koprivnik povedal za STA.

V prvem delu 2,2 milijona evrov vredne naložbe bodo postavili infrastrukturo za 20 glamping hišk, ki jih bo moč uporabljati nepretrgoma oz. vse leto. Postavili bodo prvih šest hišk in recepcijo. Dela bodo stekla še letos. Največ jih bo prihodnje leto. Uporabno dovoljenje pričakujejo leta 2025 in prve goste maja tega leta. Vseh 20 hišk naj bi stalo leta 2027 ali 2028.

Letošnja poletna sezona presegla lansko

Na Gačah se sicer zaradi negotovih zimskih sezon zadnja leta usmerjajo tudi v drugo medletno ponudbo. Letošnja poletna sezona je za približno 30 odstotkov presegla lansko, k čemur je pripomogla ponudba, med katero je vodja smučišča navedel aprila letos odprti pustolovski park, izposojo električnih gorskih koles za kolesarjenje po gozdovih Kočevskega roga, kolesarske izlete, otroška igrala, gozdna doživetja za otroke in odrasle, pohodniške poti, koncertno in gastronomsko ponudbo ter druge družabne prireditve.

Pripravljeni na zimo

Sicer pa se na Gačah pripravljajo na novo zimsko sezono. Ob primernih zimskih pogojih nameravajo smuko letos omogočiti na celotnem smučišču. Za sedežnico so pred kratkim dobili novo dvoletno obratno dovoljenje. Snežni topovi in teptalci snega so servisirani in pripravljeni, prav tako vse vlečnice. Delovalo bo sicer vseh pet vlečnic in sedežnica, ki lahko na uro prepelje do 1200 smučarjev.

Vstopnice bodo letos dražje za približno osem odstotkov. Če jim bo tekaško progo uspeli urediti, kot so si zamislili, pa bo tudi ta letos plačljiva. Gre za 2,4-kilometrsko in 4,6-kilometrsko tekaško progo. Kako bo z vstopom na sankališče, se še niso odločili, je še dejal Koprivnik.

Smučišče Gače je sicer po velikosti enajsto v državi. Smučarjem je na voljo osem kilometrov smučarskih prog, ob zadostni zasneženosti tudi tekaška proga. Za obiskovalce zunaj zimske sezone imajo urejene kolesarske in štiri pohodniške poti. Dolge so od 17 do 55 kilometrov.

Smučišče Gače pod 965 metrov visokim Pogorelcem, edino večje dolenjsko-belokranjsko smučišče, ki na 55 hektarjih obsega smučarske proge s 550 metri višinske razlike, s trisedežnico in petimi vlečnicami, je bilo v svojih najboljših časih priljubljena točka belokranjskih, dolenjskih in posavskih smučarjev. Med tamkajšnjimi pogostimi gosti so bili tudi hrvaški smučarji. Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri pa ga kljub umetnemu zasneževanju pestijo tople zime. Smučišče leži na območju Občine Semič.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj