Na vsebino

Na južno mejo prihajajo tuji policisti

Foto: PU NM
Foto: PU NM

Zadnji marčevski dan se je vlada seznanila z nameravanim podpisom memorandumov o soglasju med slovenskim ministrstvom za notranje zadeve in policijo ter posameznimi policijami držav članic EU-ja o uvedbi "skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij" na državni meji Slovenije s Hrvaško.

Kot so tedaj pojasnili na vladi, je namen sklenitve memorandumov, da se na tehnični ravni dogovori konkretno sodelovanje policij dveh držav pri napotitvi mejnih policistov. Skupno ukrepanje vodi slovenska policija, napoteni mejni policisti pa bodo ravnali v skladu z njenimi navodili.

S tem se uresničuje nekakšen "plan B" ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki si že dolgo prizadeva, da bi slovenska policija dobila pomoč za zaščiti slovensko-hrvaške meje pred migracijskimi pritiski v Sredozemlju in na Zahodnem Balkanu.

Policistom pri varovanju meje že pomaga Slovenska vojska, vlada pa si je lani prizadevala za aktivacijo 37a. člena zakona o obrambi, ki bi vojakom za določen čas podelila nekatera policijska pooblastila, kot sta, denimo, začasno omejevanje gibanja oseb ali sodelovanje pri obvladovanju skupin in množic.

Za aktivacijo omenjenega člena je potrebna dvotretjinska večina v DZ-ju, večina opozicije pa ni imela posluha za vladne želje oz. je postavljala svoje pogoje, denimo omejen obseg delovanja SV-ja v mejnem pasu, v zameno za glasove podpore.

Na MNZ-ju so za MMC glede pristojnosti tujih policistov, ki prihajajo na pomoč Sloveniji pri varovanju meje s Hrvaško pojasnili, da bodo "policisti drugih držav članic EU-ja pri izvajanju skupnega ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško predvidoma pooblaščeni, da v skladu z zakonodajo Republike Slovenije ustavljajo osebe, ki so se poskušale izogniti policijski kontroli; ugotavljajo identiteto oseb; opozarjajo; izrekajo ukaze; iščejo osebe; opravijo varnostni pregled; izvedejo cestno zaporo z blokadno točko; pregledajo osebe; zasežejo predmete in opravijo privedbo".

Tuji policisti bodo po pojasnilu MNZ-ja predvidoma nosili svoje službeno orožje in opremo, njihova uporaba pa bo dovoljena samo v primeru silobrana in skrajne sile. Pod enakimi pogoji kot slovenski policisti pa bodo predvidoma smeli uporabljati sredstva za vklepanje in vezanje, telesno silo, plinski razpršilec, palico, službenega psa in električni paralizator. "Predvideno je, da skupno ukrepanje vodi slovenska policija," dodajajo na MNZ-ju

Pred začetkom dela tujih policistov na ozemlju Slovenije pa so predvideni tudi uvodni sestanki in usposabljanja tujih policistov, na katerih jih bodo seznanili s trenutnimi razmerami na področju varovanja zunanje meje EU-ja in jih "poučili o njihovih pravicah in dolžnostih, pooblastilih (pravnih podlagah in načinih izvajanja posameznih policijskih pooblastil) in drugih podrobnostih". "Vse navedeno pa bo odvisno od Memoranduma o soglasju med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in posameznimi državami članicami EU o uvedbi skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško, ki je v fazi usklajevanja," so še navedli na MNZ-ju.

Pooblastila odvisna od slovenskih želja

Kakšna pooblastila bodo imeli tuji policisti pri patruljiranju in varovanju slovenske meje s Hrvaško, je odvisno od želja notranjega ministrstva in policije oz. memoranduma z drugo članico EU-ja.

"Pooblastila bodo dogovorjena z memorandumom. Delovati morajo pod vodstvom slovenske policije, načeloma v skupnih patruljah. Samostojno ne morejo ukrepati, razen če gre za silobransko situacijo (samoobramba). Dogovorno bodo lahko nosili uniforme svoje države in orožje, če bo tako dogovorjeno. Orožje bodo lahko uporabili zgolj v silobranu – obramba sebe ali drugega, ki je v neposredni smrtni ogroženosti. Za njihove morebitne prekoračitve pooblastil bo odškodninsko odgovarjala slovenska država," je za MMC pojasnil profesor s fakultete za varnostne vede Miroslav Žaberl.

Minister Hojs je sicer župane ob južni meji o tem obvestil že decembra lani. "Mislim, da je to dobrodošlo, da se na neki način razbremeni naša policija," je za TV Slovenija pred časom dejal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Vir: MMC

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj