Na vsebino

Na mizi tudi popolno zaprtje države

Na praznični ponedeljek so v Sloveniji opravili 2634 PCR-testov in z njimi potrdili 1136 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je tako 43 odstotkov opravljenih testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 634 bolnikov, 158 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 10 covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je v državi 28.047 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je spustilo na 2177, kar je 164 manj kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1329 oziroma 25 manj kot dan prej.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili eno novo okužbo v Črnomlju (dan prej eno v Semiču).

Po podatkih sledilnika je trenutno v Beli krajini 307 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 165, Metlika 79, Semič 63.

Na mizi tudi desetdnevno popolno zaprtje države

Svetovalna skupina za covid-19 je po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA včeraj sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe.

Druga možnost ukrepanja ki ga predlaga svetovalna skupina, pa je strog nadzor nad spoštovanjem PCT pogojev in omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure. Predlagajo tudi, da bi športne prireditve potekale brez prisotnosti gledalcev, delo od doma za javni sektor, omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi, pri čemer morajo vsi izpolnjevati PCT pogoj.

Če se s temi ukrepi v enem tednu ne bi izboljšalo epidemiološko stanje, svetovalna skupina neuradno vseeno predlaga popolno zaprtje države za deset dni.

Vodja skupine Mateja Logar je za STA potrdila, da se bo svetovalna skupina danes sestala z vlado.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj