Na vsebino

Na obisku avtoštoparskega muzeja in v družbi zeliščarja

V Metliki gostuje Avtoštoparski muzej HITCHHIKERS MUSEUM popotnika Mirana Ipavca. Razstavljene zbirke predmetov s potovanj so si med prvimi ogledali tudi udeleženci počitniškega tabora v Hiši Sadeži družbe Metlika.

»Iz steklenih vitrin so nas vabile številne sladoledne žličke, žogice za namizni tenis, značke, vstopnice za koncerte, vozovnice, ogledali (in čisto na skrivaj malo potipali) smo nogometne šale, kažipote, vrče za pivo in še mnogo raznih drobnarij, ki se najdejo kot spominki na poti. Zanimivo nam je bilo igrati družabne igre, ki jih je za nas pripravil "gospod avtoštopar" in na zabaven način smo preverili znanje geografije. Izvedeli smo tudi, da je naš gostitelj Miran avtor popotniških knjig in avtoštoparski rekorder, saj je z avtoštopom v 500 urah obiskal 42 evropskih držav. Waaw waaw to pa je dosežek za kapo (ali avtoštoparski slamink ) dol. Seznanili smo se tudi s knjigo za otroke, Boni in Muci iščeta živali, ki je prevedena tudi v ukrajinski jezik in jo Miran Ipavec podarja begunskim otrokom iz Ukrajine,« so strnili svoje vtise.

Tretji dan drugega tedna počitniškega tabora pa je HSD Metlika obiskal zeliščar in ekološki čebelar Slavko Žagar - ZDRAVKO DREN z istoimenske kmetije z Jugorja na obrobju Gorjancev.

»Na dvorišču smo imeli čarovniški laboratorij za čudežno eterično olje in hidrolat. Tehnični del postavitve bakrenega destilatorja, cevi in ustreznih naprav je naredil Slavko sam, pri pripravi dišeče sivke, pa so pomagala naša dekleta. Postopek je zahteven, natančen in zaradi segrevanja tudi malo nevaren. Za naše nestrpne nadobudneže je proces destilacije kar dolgotrajen, saj smo težko pričakovali kdaj bodo v pripravljeno steklenico pritekle prve kapljice sivkinega olja. Potem pa smo proizvod prelivali, merili, spet pretakali v manjše posodice in etiketirali. Kljub temu, da smo bili na prostem je okoli nas opojno omamno dišalo. Naredili smo si tudi čudovite šopke. Tako zavzeto smo sodelovali pri pripravi sivkinega olja in hidrolata, da nas je začel trebuh že glasno opozarjati, da je čas kosila,« so »čarobno poučen« dan opisali metliški počitnikarji.

Kako je bilo si poglejte v fotogaleriji!

Vir: HSD Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj