Na vsebino

Na poti v zeleno fazo. Kako je v Beli krajini?

V četrtek so pristojni opravili 3961 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 471, kar je 11,9 odstotka.

Hospitaliziranih je 443 ljudi, od tega 125 v intenzivni negi. V četrtek je bilo sicer iz bolnišnic odpuščenih 35 bolnikov. Umrlo je šest oseb.

V državi je trenutno 8155 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb je padlo na 466. Slovenija je po zadnjih podatkih še vedno v rumeni fazi, saj je v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa je pod 600. Za prehod v zeleno fazo je potrebnih manj kot 300 okužb v zadnjih sedmih dneh.

V Beli krajini so včeraj potrdili 18 okužb, sedem več kot dan prej: Črnomelj 10 (dan prej 4), Metlika 5 (dan prej 4), Semič 3 (dan prej 3).

V belokranjskih občinah imamo 109 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 41, Metlika 45, Semič 23.

Novi semafor bo začel veljati 17. maja

Vlada je skupaj s strokovno skupino spremenila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ki bo začel veljati s ponedeljkom. Ta med drugim predvideva, da bo tako v rumeni kot v zeleni fazi veliko sproščanja omogočeno prebolevnikom, cepljenim oz. testiranim (PCT). V državi so se medtem postopno že začeli uveljavljati ukrepi, določeni za rumeno fazo.

Spremenjeni semafor sproščanja ukrepov, ki ga je vlada danes objavila na družbenih omrežjih, za zeleno fazo predvideva odpravo omejitev po vsej državi, ostaja pa prepoved obratovanja barov in diskotek. Še naprej bo veljal pogoj PCT, za katere dejavnosti, sicer ni natančneje navedeno. Prav tako bodo še naprej veljali splošni higienski ukrepi.

Vir: MMC, Covid-19 Sledilnik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj