Na vsebino

Vlada: Razlogov za odstranitev ograje še ni

Državni svetnik Samer Khalil je pred mesecem dni na vlado naslovil pobudo, da na južnem delu državne meje ob reki Kolpi začne čim prej z odstranjevanjem žičnate ograje z rezili in panelne ograje, ki se je začela postavljati 2015 zaradi nadzora nad begunskimi in migracijskimi tokovi oz. za preprečitev nezakonitih prehodov južne državne meje. Kot razlog je navedel negativne posledice za živali in okoliško prebivalstvo.

Vlada je v odgovoru na pobudo med drugim zapisala, da je učinkovit nadzor nezakonitih migracij dolgotrajen proces, pri katerem je potrebno vztrajati in ga ni mogoče doseči čez noč, saj se nezakonite migracije skupaj s kriminalnimi združbami nenehno prilagajajo in iščejo nove poti, ki se odpirajo tam, kjer ni postavljenih začasnih tehničnih ovir. »Policija pri svojem delu ugotavlja, da migranti pri nameravanem nezakonitem prehodu praviloma poiščejo odprtine v začasnih tehničnih ovirah, oziroma poiščejo kraj, kjer ovire niso nameščene. Če bi prenehali s postavljanjem začasnih tehničnih ovir na mestih, ki pomenijo tveganje za nezakonite migracije, ali bi jih morebiti pričeli celo odstranjevati, bi to lahko pri migrantih v izvornih ali tranzitnih državah dalo vzpodbudo, ki bi lahko imela za posledico ponovni množičen pritisk na meje Republike Slovenije,« navaja vlada.

»Začasne tehnične ovire nazakonite migracije uspešno usmerjajo, zaradi česar jih policija lažje zaznava in odkrije še pred tem, ko se približajo naseljem. Z učinkovitim preprečevanjem nezakonitih migracij in visokim tveganjem za odkritje kriminalnega dejanja se cena za organizirano sprovajanje povečuje, kar privede do tega, da se nezakonite migracije preusmerjajo na poti, ki so cenejše in lažje prehodne,« še piše v odgovoru vlada in dodaja, da so na postavitev ovir vplivale tudi okoliščine, da se lastnikom parcel omogoči čim bolj učinkovito rabo lastnine.

Vlada v odgovoru državnemu svetniku Khalilu še piše, da Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo preko zunanjih pogodbenih delavcev in pripadnikov Slovenske vojske skrbita za vzdrževanje rezilne žice in panelne ograje. Za namene čiščenja odpadkov, ki nastanejo v zvezi z nezakonitimi migracijami, je vlada namenila dodatna sredstva, s čimer se refundirajo stroški lokalnim skupnostim v zvezi z odstranitvijo odpadkov iz okolja. Dodatno se je poskrbelo tudi za vzdrževanje in ureditev lokalnih cest ob državni meji, katere dnevno uporabljajo pripadniki Policije in Slovenske vojske ob nadzorih državne meje, še navajajo pristojni na vladi in zaključijo, da »na podlagi opisanega še vedno obstajajo razlogi za ohranitev začasnih tehničnih ovir.«

Khalil je na družbenem omrežju zapisal, da je vsebina odgovora pričakovana. "Vlada ne takrat, ko se je ZAČASNA! tehnična ovira postavila, ne sedaj, ko bi lahko, za prebivalce (pa tudi turiste), nima ne znanja ne volje zagotoviti ustreznejši način varovanja državne meje. Stavek, da "policija pri svojem delu ugotavlja, da migranti pri nameravanem nezakonitem prehodu meje praviloma poiščejo odprtine v začasnih tehničnih ovirah" pa pove pravzaprav celotno zgodbo. Sam ugotavljam, da se strinjam z ministrom Vizjakom, ki pravi, da so ovire nepotrebne, da ne opravljajo svoje funkcije in da kazijo naravo," je zapisal.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj