Na vsebino

Nabiranje bezga

Ker je sezona bezga že v polnem zamahu smo na včerajšnji program aktivnosti v Hiši Sadeži družbe Metlika umestili delavnico nabiranje bezga.

Bezeg prav gotovo pozna vsak izmed vas. Toda, ali veste dovolj o tej rastlini? Naj vam razkrijemo samo nekaj zdravilnih lastnosti, ki jih bezeg vsebuje. Bezeg sodi med rod grmovnic oziroma nizkih dreves. In sicer obstaja okoli 30 različnih vrst bezga. Plod bezga je jagodast in koščičast. Verjetno vsi veste kako izgleda?
Bezeg blagodejno deluje pri senenem nahodu in prehladu, niža vročino, vzpodbuja delovanje znojnic in pomaga pri sladkorni bolezni...
Pri nas začne cveteti maja in cveti vse do junija, jagode iz cvetov pa običajno dozorijo septembra. Cvetove v naših krajih večinoma uporabljamo za izdelavo sirupa ali soka, (surove jagode pa niso užitne in lahko povzročijo slabost, bruhanje, drisko ter celo mrzlico)
Čeprav pri nas večinoma uporabljamo samo bezgove cvetove, so uporabni tudi njegovi poganjki, listi in celo notranji deli lubja. Nabiranje poganjkov, listov in cvetov je priporočljivo že spomladi in ob sončnem vremenu.
Cvetove sušite na svežem zraku in v senci, saj bodo tako ohranili svojo naravno barvo. Ti so odlična pomoč pri čiščenju organizma, pomagajo tudi pri senenem nahodu, kašlju, gripi, pljučnici, astmi in podobno. Lubje debel, vej in korenin bezga deluje odvajalno, pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici..
Z bezgovimi plodovi pa moramo biti tudi previdni:
-Ker bezeg vsebuje nekatere alkaloide, ki so lahko škodljivi za nosečnice, doječe matere in plod, ga te ne smejo uživati.
-Ne uživajte surovih jagod.

Predstavimo vam še dva preprosta recepta za izdelavo bezgovega soka in sirupa:

Bezgov sirup:
3 litre vode
30 bezgovih cvetov
4 bio limone
50 gramov citronske kisline
3 kg sladkorja
(Iz navedene količine dobimo približno 4,5 litra sirupa.)

Bezgov sok
40 cvetov bezga
2 limoni
5 dkg citronke – citronske kisline
1 košček ingverja in 1 kg sladkorja

(vir: bodieko.si in pomurec.com)

Pri nas v hiši se nismo lotili izdelave soka ali sirupa. Nabrani bezeg smo pripravili za sušenje, iz katerega si bomo lahko skuhali zdravilni čaj, ter si za kosilo spekli jajčno bezgovo omleto, katera je bila zelo okusna...

Vir: HSD Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj