Na vsebino

Najboljši recept za zdravo in aktivno starost

V Kulturnem centru Semič so včeraj v sklopu Evropskega tedna mobilnosti pripravili delavnico z naslovom Telesna aktivnost – recept za zdravo in mobilno starost. Na njej je diplomirana fizioterapevtka Leja Kambič nazorno predstavila pomen redne telesne aktivnosti, ki naj bi ji namenili vsaj dve uri in pol tedensko ter tako poskrbeli za zdravo in mobilno starost.

Med pozitivnimi učinki telesne aktivnosti je posebej izpostavila izboljšano delovanje imunskega sistema, zmanjšano možnost nastanka bolezni srca in ožilja, možganske kapi, diabetesa in demence.

Ste vedeli, da redni sprehodi trikrat na teden zmanjšajo možnost pojava demence za 35 odstotkov? Možganske celice namreč pomagajo pri razmišljanju, ohranjanju spomina in s telesno dejavnostjo ohranjajo svoje povezave.

Delo na vrtu, dvorišču, hoja po stopnicah, sprehodi, izvajanje vaj med gledanjem televizije, ukvarjanje z vnuki, … Vse to so telesne dejavnosti, ki naj bodo vključene v dnevno rutino. Redna telesna dejavnost namreč krepi tudi mišice in s tem omogoča boljšo stabilnost ter preprečuje padce in poškodbe, vpliva na zdravje kosti, porabo maščob, pa tudi na kakovost spanca.

V nadaljevanju delavnice je sledil praktični del, kjer so udeleženci aktivno sodelovali pri razgibavanju.

Vir: Občina Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj