Na vsebino

Ne delajo samo piva, ampak tudi pivovarne

V včerajšnji spletni izdaji Financ si lahko preberete nekaj več o pivovarni Vizir:

"V črnomaljski pivovarni Vizir bodo letos zvarili okoli 200 tisoč litrov piva. V povezani družbi Mithraeum pa proizvajajo opremo za varjenje piva in izvozijo večino proizvodnje. Vizir in Mithraeum izvirata iz družinskega podjetja, ki se je sprva ukvarjalo z vinarstvom, sčasoma pa so začeli izdelovati tudi sode za vino iz nerjaveče pločevine. Dejavnosti so ločili v dve podjetji, vsako je prevzel eden od bratov.

Etiketa mora biti unikatna

V Vizirju postaja vinarstvo vse manj pomembna dejavnost in pomeni le še okoli 15 odstotkov prihodkov. Vse več pa se ukvarjajo z varjenjem piva. Maja in Denis Imširović sta začela s pivom pred osmimi leti, brez izkušenj, toda z veliko radovednosti in znanja. Oba sta namreč živilska tehnologa. Varijo okoli deset vrst piva: z medom, dimljeno pivo, pivo s kostanjem, pivo z meto, ingverjem in drugimi začimbami, brezglutensko ajdovo pivo in druge. Nekatera piva so sezonska, druga varijo vse leto. Uporabljajo vodo iz vodovoda, ki pa jo obdelajo za vsak stil piva posebej.

Pred dvema letoma so začeli za naročnike variti piva drugih blagovnih znamk, in sicer po recepturi naročnikov. Tako izkoristijo proizvodne zmogljivosti. Sodelovanje z drugimi malimi pivovarji jim omogoča polnjenje piva v steklenice. Vsak zase bi namreč zvaril premalo. Za etikete pri butičnih pivih veljajo drugačna pravila kot za velike pivovarje. »Bolj unikatno etiketo imaš, boljši si,« pojasnjuje Maja Imširović.

Svetla prihodnost malih pivovarjev

Prihodnost malih pivovarjev je svetla, pa dodaja Denis Imširović in pojasnjuje: »V Sloveniji imajo takšne pivovarne skupaj od 1,5- do 1,7-odstotni tržni delež, evropsko povprečje pa je pet ali šest odstotkov. Polovica malih pivovarjev je tradicionalnih. Ukvarjajo se z ležaki, običajno imajo tudi gostinski obrat. Druga polovica pa so pivovarji z novimi vrstami piva.«

Prihod Heinekena je za male pivovarje pozitiven. »Slovenski lastniki so nam metali polena pod noge, zdaj pa se spoštujemo. Imamo združenje, v katerem smo veliki in mali. Pri velikih smo imeli izobraževanje,« dodaja Imširović.

Tudi v podjetju Mithraeum so sčasoma spremenili proizvodnjo. Namesto vinskih sodov v črnomaljski industrijski coni Kanižarica izdelujejo opremo za varjenje piva lastne blagovne znamke Brewiks. Okoli 90 odstotkov njihove proizvodnje je namenjeno izvozu. Vizir in Mithraeum sodelujeta pri razvoju in tudi pri testiranju naprav ter tako izkoriščata sinergijske učinke."

Predstavitev pivovarne Vizir si lahko ogledate tudi v video posnetku TUKAJ.

Danes ob 17. uri ste vabljeni v črnomalsjki Kulturni dom, kjer bo potekal Belokranjski forum.

Vir: Finance

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj