Na vsebino

Ne pozabite: prepoved gibanja med deveto uro zvečer in šesto uro zjutraj!

Danes zvečer bo večina prvič doživela prepoved gibanja, ki bo veljala vsak dan od 21. ure do 6. ure zjutraj. Druženje je omejeno na največ šest ljudi, prehajanje med regijami pa onemogočeno.

Začasna prepoved gibanja med deveto uro zvečer in šesto uro zjutraj ne velja za prihod na delo in odhod z dela, v nujnih primerih in odpravljanju nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje. Da bi življenje čim manj ustavili, pa bo po 21. uri še deloval javni prevoz.

Kako bo policija omejitev gibanja ponoči nadzirala?

"Policija bo navedeno omejitev nadzirala, poleg drugih pristojnih prekrškovnih organov, z izvajanjem njenih nalog iz izvirne pristojnosti. To pomeni, da bo moštvo, ki je vsak dan na terenu, pri svojih rednih nalogah posvečalo pozornost tudi ukrepom odloka za preprečevanje širjenja novega koronavirusa," je za TV Slovenija Boris Rojs z Uprave uniformirane policije pojasnil, da za zdaj ne načrtujejo dodatnih enot policije na terenu, ki bi nadzirale prepoved gibanja v nočnem času oz. policijsko uro.

Izvedli pa bodo po njegovih besedah nekatere predhodno načrtovane poostrene nadzore na izbranih lokacijah. To bo zajemalo tako nadzor prepovedi prehajanja med statističnimi regijami, ki velja že od 16. oktobra, kot prepoved gibanja na prostem po 21. uri do 6. ure zjutraj, ki velja od danes.

Nadzor upravičenosti izjem

Za prehajanje med regijami in gibanje v nočnem času sicer velja kar nekaj izjem, kot je na primer prihod na delo in odhod z delovnega mesta. "V prvi vrsti moramo občane pozvati k samoodgovornosti. Torej, naj spoštujejo dobronamernost ukrepov. S seboj imejte pogodbo o zaposlitvi, potni nalog in ostala dokazila, do katerih lahko brez večjih naporov pridete," je odgovoril Rojs. Glede izjem, ki zajemajo na primer svojce, ki potrebujejo našo pomoč, psihično podporo, je dejal, da jih bodo policisti pri svojem delu dosledno preverjali.

Bo danes policija zgolj opozarjala?

"V policiji prisegamo na načelo sorazmernosti, kot na enega od načel zakonitosti. Da, v večini primerov lahko danes pričakujemo opozorila, vendar ne morem govoriti za vsak primer posebej. Policist je tisti na kraju, ki bo proučil od primera do primera in ugotovil, ali so izpolnjeni vsi znaki prekrška oz. naklepnost, načrtno protipravno ravnanje, in v skladu s tem izvedel ustrezen ukrep," je odgovoril Rojs.

Pobuda na ustavno sodišče

S prepovedjo gibanja se Slovenija pridružuje nekaterim evropskim državam, kot sta Francija in Belgija, ki sta že uvedli strožje ukrepe glede omejitve gibanja ljudi. Notranji minister Aleš Hojs je na TV Slovenija pojasnil, da so se za to odločili, ker se je dobršno število okuženih okužilo na zasebnih druženjih, ki so potekala večinoma v večernem oziroma nočnem času.

Nadzor nad upoštevanjem odloka je po ministrovih besedah v pristojnosti ocene policije in inšpektorjev, ki bodo ugotovili, ali je "vaša namera resna ali hočete zgolj kršiti odlok".

Pravnik Andraž Teršek pa je na Facebooku zapisal, da bosta z odvetnikom Damijanom Pavlinom na ustavno sodišče naslovila pobudo za presojo ustavnosti najnovejšega vladnega odloka in določbe 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki opredeljuje pristojnosti vlade pri preprečevanju širjenja nalezljivih boleznih.

Prepovedane prireditve, poroke, verski obredi z verniki

Odlok prepoveduje tudi vse prireditve, maše z verniki, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni obalno-kraški regiji. Prav tako je vlada umaknila do zdaj veljavno pravilo, da lahko prebivalci iz oranžne regije še naprej prehajajo v rdeče regije.

Izjeme tudi lovci, ko izpolnjujejo zakonsko predpisane naloge

Med izjemami, za katere ne veljajo omejitve zbiranja in gibanja ljudi, so tudi lovci, ki izvajajo zakonsko predpisane naloge na območju svoje lovske družine, če ima ta z državo podpisano koncesijsko pogodbo. Ta izjema pa se ne nanaša na domače ali tuje lovske goste.

Spremembe delovnih časov

Zaradi ukrepa bodo trgovci prilagodili delovni čas in v večini trgovin po novem vrata zaprli pred 21. uro. Mercatorjeve poslovalnice, ki so bile doslej odprte dlje, bodo po novem odprte do 20.45. V Tušu bodo poslovalnice, ki so bile doslej odprte do 21. ure, od torka zapirali ob 20. uri. S torkom se spreminja tudi delovni čas nakupovalnih središč v upravljanju družbe SES - to so Aleja Ljubljana Šiška, Citypark Ljubljana, Citycenter Celje, Europark Maribor in Center Interspar Vič. Od ponedeljka do petka bodo odprta od 9. do 20. ure, ob sobotah pa od 8. do 20. ure. Izjema so trgovine Interspar, ki bodo vse dni odprte od 8. ure do 20.30. V diskontnem trgovcu Hofer ohranjajo nespremenjen delovni čas trgovin.

Urnike pa bodo najverjetneje spreminjali tudi bencinski servisi. S Petrola so sicer sporočili, da za zdaj sprememb obratovanja ne uvajajo, se pa to lahko spremeni v prihodnjih dneh. V OMV-ju bodo morebitne spremembe sproti objavljali na svojih spletnih straneh.

Knjižnice in muzeji še odprti

Med ustanovami, ki v času epidemije ostajajo odprte, so splošne knjižnice, galerije in muzeji. Knjižni sejem in Filmski festival bosta okrnjeno potekala po spletu, Cankarjev dom v Ljubljani je začasno zaprt.

Na sodišča le po predhodni napovedi

Spremembe bodo tudi pri delovanju sodišč. Ljudje, ki niso vabljeni, lahko na sodišče pridejo le ob predhodni napovedi po e-pošti ali telefonu. To pomeni, da ne bo mogoče tudi na zemljiško knjigo ali vložišče sodišča brez predhodne napovedi. Naroki, seje in zaslišanja, se lahko – če so izpolnjeni tehnični in prostorski pogoji – izvedejo videokonferenčno, sicer pa morajo vsi nositi zaščitno opremo in vzdrževati ustrezno razdaljo. Če naroka ne morejo izvesti na ta način, ga lahko sodišče tudi prekliče. Sodnik pa bo lahko tudi začasno omejil javnost celotne glavne obravnave.

Poziv vladi k odprtju fitnesov, grozijo stečaji

Sekcija za fitnes, regeneracijo in rekreacijo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Slovenska fitnes iniciativa sta vlado pozvali, naj znova razmisli o omejevanju športne vadbe in zapiranju fitnesov in športno-rekreativnih dvoran. Izpostavili so, da sta gibanje in športna aktivnost med epidemijo pomembna za krepitev imunskega sistema.

Vlada je z odlokom o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je začel veljati v soboto, z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa v rdečih regijah prepovedala, v oranžnih pa močno omejila ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. Odlok je še povečal negotovost v panogi fitnesa in rekreacije, so poudarili avtorji javnega pisma, ki so ga naslovili na premierja Janeza Janšo, vlado in medije. "Številni predstavniki dejavnosti smo zaradi stiske, ki se pojavlja med nami, izvajalci različnih športnih dejavnosti, iskreno zaskrbljeni," so navedli. Izpostavili so izpad prihodka ob ohranjanju stroškov, kot so najemnine, krediti, razkužila, maske, in podobno. Stroški so se nakopičili že v prvem valu epidemije, ponovno zaprtje pa bi težave še povečalo ter pahnilo številne gospodarske subjekte iz dejavnosti v stečaj, so posvarili.

Vlado zato pozivajo k vnovičnemu tehtnemu razmisleku oz. spremembi odloka. Predlagajo njegovo omilitev tako, da bo mogoče ohraniti delujoče gospodarsko okolje športa, posledično pa tudi zdravje prebivalcev. Svojo zahtevo so podprli s peticijo, pod katero so v 12 dneh zbrali 15.000 podpisov. Ker želijo slednje predati osebno, naprošajo za sprejem v sredo opoldne v prostorih državnega zbora.

Na počitnice le v svoji regiji

Meja statističnih regij ne bo več mogoče prečkati niti zaradi turističnih rezervacij. Še naprej pa je mogoče izkoristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji.

Med mogočimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom je tudi zaprtje hotelov, vendar se vlada tudi za ta korak še ni odločila. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je za Televizijo Slovenija pojasnil, da hotelov ne zapirajo, ker po njihovih ugotovitvah do zdaj niso predstavljali vira okužb.

Le ena stranka k frizerju

Še vedno velja, da je v frizerskih in kozmetičnih salonih lahko le ena stranka naenkrat, saj se vlada ni odločila, da bi to pravilo omejila na 20 kvadratnih metrov za stranko, kot velja v trgovinah.

Vlada bo ukrepe tedensko preverjala in prilagajala trenutnim razmeram.

Zaščitne opreme je dovolj

Ker je vlada z razglasitvijo epidemije aktivirala državni načrt zaščite in reševanja, bodo na pomoč na državni in občinski ravni vskočili tudi pripadniki civilne zaščite. Civilna zaščita ima dva mobilna laboratorija v Ljubljani in Mariboru, reševalce in bolničarje v ekipah Rdečega križa, gasilske enote pa usposobljene za dezinfekcijo. Hkrati bo civilna zaščita podpora pri iskanju občinskih lokacij za namestitev covidnih bolnikov in zagotavljanju kadrov. Zaščitne opreme je, kot trdijo, v nasprotju s prvim valom dovolj, prav tako tudi sredstev za razkuževanje, poroča Radio Slovenija.

Preskrba s hrano med epidemijo po zagotovilih ministrstva ni ogrožena

Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije covida-19 ne bo motena in ogrožena, zagotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Potrošnikom zato svetujejo, naj ne kopičijo zalog, saj lahko zaradi pretiranega nakupovanja po njihovih besedah pride do tega, da trgovcem ne bo uspelo pravočasno napolniti izpraznjenih polic.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj