Na vsebino

Nedelja na sončno stran Gorjancev prinesla nove okužbe

V nedeljo so opravili 801 test PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 56 okužb. Delež pozitivnih testov je znašal sedem odstotkov.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 2.175 aktivnih primerov okužbe, kar je 25 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 185, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 100.

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 45 bolnikov, deset jih potrebuje intenzivno nego. Umrl ni noben covidni bolnik.

V Beli krajini so po soboti brez okužb, včeraj potrdili tri nove primere, dva v Črnomlju in enega v Semiču.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 25 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 18, Metlika 2, Semič 5.

Obvezne maske na kulturnih prireditvah

V veljavo vstopa več odlokov za preprečitev širjenja epidemije covida-19, ki jih je vlada sprejela na petkovi dopisni seji.

Vlada je sprejela tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje avtotaksističnih prevozov in obratovanje žičniških naprav.

Za pogoj PCT negativni hitri test ne sme biti starejši od dveh, PCR-test pa ne od treh dni. Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati tudi izvajalci verske in duhovne vzgoje, prav tako pa športni trenerji in vaditelji rekreacije. Organizatorji športnih tekmovanj pa so dolžni preverjati izpolnjevanje pogoja PCT pri obiskovalcih.

Novi odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev na javnih kulturnih prireditvah znova uvaja uporabo zaščitnih mask. Izjema so nastopajoči.

Pri omejitvah zbiranja vsebinskih sprememb ni. Pogoj PCT se zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter z več kot 100 udeleženci na odprtih površinah. Za do 100 udeležencev na odprtih površinah pogoj PCT ni potreben, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci.

Vlada je tudi podaljšala odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, in sicer prav tako do 22. avgusta.

Vir: STA, MMC, Sledilnik covid-19
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj