Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (8)

Naslovna fotografija:

V petek smo na profilu Črnomelj fčasih objavili fotografijo mladih fantov s harmonikarjem v ospredju. Nikakršnega podatka nismo imeli o fotografiji, smo pa v zelo hitrem času prejeli nekaj koristnih komentarjev s podatki.

Franc Kramarič: " S harmoniko je slepi muzikant iz Vojne vasi, drugi z desne pa je moj oče Božidar. Mislim, da je to štelunga."

Maja iz Radgone: " "Moja mama Milena Malerič iz Vojne vasi pravi, da je harmonikar France živel v kleti pri sosedovih - Milekovih. Po 2. svetovni vojni je bil v domu v Metliki."

Anita Matkovič: "11. 6. 1930. Drugi z leve stoji moj deda Leopold Šterk. Harmonikar pa je Franc Sajovec/Sajovic. Očitno nabor generacije rojene 1911/12."

Fotografija 2:

Renata Butala je na profilu Stara Metlika objavila kopijo strani iz Pionirskega lista 29. marca leta 1969.

Cvetka Kraševec je dopisala: " Na tem pohodu smo iz Suhorja s sošolko Božico Gornik sodelovale kot udeleženke po poteh 14. divizije. Komandant tega pohoda je bil Dare Malešič. Zraven so bili še učenci iz Metlike. Točno se ne spomnem koliko nas je bilo, mislim okrog petdeset."

Zdenka Sodec: " Tudi iz Podzemlja smo bili."

Fotografija 3:

Prve delavke v semiškem obratu telekomunikacij v Semiču

Pripoveduje: Blaž Kočevar.

Prvega aprila 1951 je Anton Lovko zagnal proizvodnjo kondenzatorjev. Poleg njega so bili v obratu zaposleni še: Anica Vidmar, Anica Poljanc, Kristina Štrumbelj, Marica Ogulin, Vera Vidmar, Tončka Prešeren, Ljuba Čas, Kristina Štravs, Jelka Picelj, Marija Pečavar, Dana Malnar in Janko Butala. Proizvodnjo je uvajal Jože Planinc.

Žal nimamo ustrezne fotografije vseh prvo zaposlenih, zato objavljamo fotografijo, ki je bila posneta leta 1971 ob 20-letnici delovanja tovarne. Na njej je le šest prvo zaposlenih delavk.

Na fotografiji so: Anica Vidmar, Vera Vidmar, Marica Ogulin, Jelka Picelj, Marija Pečavar in Ljuba Čas (od leve proti desni).

Vir: Črnomelj fčasih, Stara Metlika, Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj