Na vsebino

Nekaj fotografij Metlike

Metlika je drugo največje mesto in tretja največja občina v Beli krajini. Njena zgodovina je dolga in bogata. Leta 1288 je bila Metlika prvič omenjena, a arheološka izkopavanja nakazujejo, da je bila poseljena že v prazgodovini. V 15. in 16. Stoletju je bila večkrat tarča napadov s strani Turkov. Grad je bil zgrajen v 15. stoletju v bran proti napadov Turkov.

Prva šola v Metliki je bila ustanovljena v 16. stoletju, v tem času je bila Metlika tudi območje za prosti pretok knjig. Leta 1850 je bila ustanovljena prva godba in leta 1865 prva nacionalna čitalnica. Metlika je dom slovenskega gasilstva, leta 1869 je bila ustanovljena prva slovenska prostovoljna gasilske brigada. Po prvi svetovni vojni je Metlika dobila vodovod in elektriko ter jekleni most skozi reko Kolpo. Pred drugo svetovno vojno je bila pomembno kulturno središče. Med drugo svetovno vojno, kapitulaciji Italije je Metlika, skupaj z Belo krajino postala svobodno območje in nadaljevala boj proti sovražniku. Leta 1944 je bila ustanovljena gimnazija. Po drugi svetovni vojni je Metlika hitro rasla in postala središče tekstilne industrije. Metlika je vinogradniško središče Bele krajine.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj