Na vsebino

Njihove izkušnje s čebelami uporabljajo tudi preko velike luže

Foto: Čebelarsko društvo Črnomelj
Foto: Čebelarsko društvo Črnomelj

V Evropi postaja aromaterapija v čebelnjaku prepoznavna tudi kot del turistične ponudbe, saj zdravilišča vse pogosteje ponujajo tovrstno terapijo. V Sloveniji je aromaterapija v čebelnjaku že vključena v dodatno ponudbo v okviru tako imenovanega apiturizma. To pomeni, da obiskovalec s počitkom v čebelnjaku, z apiinhalacijami in domačimi čebeljimi izdelki krepi svoj imunski sistem, zadrževanje v in okoli čebelnjaka pa blagodejno vpliva tudi na psihofizično počutje posameznika.

V Varstveno delovnem centru Črnomelj smo 24. junija slavnostno odprli prvi tovrsten čebelnjak. In to ne le v Sloveniji, saj takšne prakse ne poznamo niti po svetu. V Čebelarskem društvu Črnomelj smo se leta 2019 odločili, da apiterapevtski čebelnjak postavimo za potrebe varovancev VDC-ja. To bi lahko postalo tudi del njihovi dodatnih dejavnosti in del lokalne turistične ponudbe. Zaradi epidemioloških omejitev smo projekt s težavo spravili pod streho in veselimo se dela v novem čebelnjaku.

Varstveno delovni center je s Čebelarskim društvom Črnomelj začel sodelovati pred devetimi leti. Sprva smo ob bivalni enoti postavil manjši čebelnjak s štirimi panji. V čebelarski krožek, ki ga tedensko izvaja mentor Dušan Milinković, so se vključili uporabniki, ki prihajajo v Varstveno delovni center dnevno in tisti, ki tam bivajo. Trenutno aktivno obiskuje čebelarski krožek 10 varovancev, ki so pri čebelarjenju samostojni.

Varovanci se s svojimi čebeljimi pridelki predstavljajo tudi drugim, sodelovali so denimo na mednarodnem ocenjevanju medu v Semiču. Njihov med je bil nagrajen s srebrnim in zlatim priznanjem.

S ponosom lahko pokažemo plod našega devetletnega dela. Naučili in usposobili smo varovance samostojnega čebelarjenja, spoznali so pomen čebel in čebelarjenja za naravo ter ljudi, spoznali so medovite rastline in jih zasadili na svojem vrtu ter v okolici VDC-ja. Poleg tega so postali samooskrbni s pridelki iz čebeljega panja in se s čebelarjenjem vključili v širše lokalno družbeno okolje.

Takšne terapije s čebelami nismo poznali, nismo imeli od kod črpati praktičnega znanja. Danes pa se lahko pohvalimo, da naše izkušnje terapije s čebelami uporabljajo tudi naši prijatelji čebelarji v ZDA, ki postopke uporabljajo z vojnimi veterani. In tudi tam dosegajo lepe rezultate.

Postavitev čebelnjaka za apiterapijo se je nekoliko zavlekla zaradi ukrepov zaradi epidemije covida-19. A takoj ko so se sprostili ukrepi so član Čebelarskega društva Črnomelj prostovoljno poprijeli za delo. Kot društvo seveda nismo zmogli tega finančnega zalogaja sami, pri tem nas je finančno podprla Občina Črnomelj kot glavni pokrovitelj in še nekateri lokalni obrtniki in podjetniki.

Pri teh projektih nismo imeli zgledov doma ali v tujini, saj jih ob nastanku naše ideje nismo poznali. Imeli pa smo veliko željo združiti dva na videz nezdružljiva svetova in obogatiti vsakdanjik te ranljive skupine ljudi. Varovance VDC skušamo čim bolj motivirati, izkoristiti njihov potencial, veščine in preko različnih tehnik in oblik dela pripeljati do pozitivnega razmišljanja in dviga samopodobe.

Skupaj s člani belokranjskega sadjarskega društva smo zasadili sadni vrt, tako da varovanci tudi z delom na vrtu spoznavajo koristnost čebel pri domači samooskrbi.

Naša ideja s čebelarskim krožkom je z zanosom varovancev in članov društva prerasla v nekaj najbolj izvirnega in družbeno koristnega.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj