Na vsebino

Nov dan, nov padec okužb

V sredo je bilo po 2734 PCR-testih potrjenih 122 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 4,5 odstotka.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 165 bolnikov s covidom-19, sedem manj kot dan pred tem. Zdravljenje v intenzivni negi potrebuje en bolnik manj kot včeraj, skupno jih je takšnih 48. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je spustilo pod 200 in po zadnjih podatkih znaša 178.

V Beli krajini so včeraj potrdili eno novo okužbo in sicer v Črnomlju. Dan prej so potrdili dva pozitivna izvida, prav tako oba v Črnomlju.

V belokranjskih občinah je trenutno 30 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 15, Metlika 9, Semič 6.

Dnevi odprtih vrat cepljenja

"Z današnjem dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo," je na vladni novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. "Epidemiološka slika je ugodna, kar je moč pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja prebivalstva," je dodal minister.

"Ker je Slovencem bližje način brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu po Sloveniji uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja," je napovedal Poklukar. Kot je pojasnil bo na ta način vsem prebivalcem omogočeno, da pridejo do zdravstvenih delavcev in opravijo cepljenje. Prebivalce je ob tem prosil, naj zaradi cepljenja ne hodijo iz enega okraja v drugega.

"Pri dnevu odprtih vrat se torej ne bo treba naročati na cepljenje, edina izjema so otroci nad 12 let. Zanje je potrebno samo eno cepivo in v izogib napakam v tem procesu apeliram na starše, naj otroke naročijo na zvem ali pri osebnem zdravniku," je dejal minister.

Nekateri ukrepi ostajajo tudi po razglasitvi konca epidemije

Trenutna razglasitev epidemije se izteče 15. junija. "Strokovna skupina se je na sestanku odločila, da čeprav v tistem trenutku še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, vseeno predlagamo, da se epidemija ne podaljša," je na novinarski konferenci povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Dodala je, da je strokovna skupina pri odločitvi upoštevala trend umirjanja razmer.

Ob tem je ponovno poudarila, da je virus še vedno v populaciji in da bodo zato v obdobju po razglasitvi konca epidemije še vedno potrebni določeni ukrepi. "Želimo zagotoviti, da bodo druženja in združevanja varna, zato ostaja tudi po koncu epidemije v veljavi sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani)," je napovedala Logarjeva. Pod temi tremi pogoji bo na primer dovoljena udeležba na odprtih kulturnih in športnih prireditvah, vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, bivanje v nastavitvenih objektih.

"Od ukrepov, ki še veljajo, so omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju različnih dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih in pa omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri različnih prireditvah. Medtem ko se od konca epidemije naprej v gostinskih lokalih umakne omejitev na štiri odrasle osebe pri eni mizi," je pojasnila.

Vir: MMC, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj