Na vsebino

Nov Stadler vlak tudi v Beli krajini

Včeraj so po slovenskih tirih prvič zapeljali novi potniški vlaki Stadler. Eden od njih je pozno popoldne pripreljal tudi v Belo krajino.

Slovenske železnice so prvih pet novih dizelmotornih vlakov Stadler prevzele že konec novembra. Novi potniški vlaki bodo vozili na kočevski, dolenjski in kamniški progi.

Prvi Stadlerjev vlak je v Slovenijo sicer prispel 11. marca letos. Sledila so testiranja, izobraževanja strojevodij in tehničnega osebja družbe SŽ-VIT, preverjanje kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo, nato pa še pridobitev obratovalnega dovoljenja, ki ga je Slovenskim železnicam izdala direkcija za infrastrukturo in je bil tudi pogoj za predajo vozila v javni promet.

Slovenske železnice in švicarski Stadler sta pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur podpisala spomladi 2018, maja lani pa sta strani sklenili še pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV.

Potovalni čas bodo po navedbah Slovenskih železnic skrajšali do deset odstotkov. V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večja pa bo tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj