Na vsebino

Nova gozdna cesta v Črmošnjicah

Družba Slovenski državni gozdovi, ki gospodari z gozdovi v lasti Republike Slovenije, je zaključila investicijo v novogradnjo gozdne ceste pod Gačami na območju Črmošnjic. Vrednost investicije v izgradnjo 1.600 metrov dolge gozdne ceste, ki se je pričela oktobra 2019, znaša 170.000 €. V manjši meri je projekt sofinancirala tudi Občina Semič, saj del ceste poteka po občinskih gozdovih.

»Gozdna cesta Črmošnjice – Oddelek 80 predstavlja prvo etapo reševanja preusmeritve prevozov lesa preko Srednje vasi, namenjena pa je tudi spodbujanju rekreativne funkcije tukajšnjih gozdov. Večinoma poteka na območju lastništva državnih in občinskih gozdov. Novogradnja tako ob osnovni nalogi odpiranja gozdov izboljšuje pogoje za varnejšo izvedbo dejavnosti CŠOD Lipa Črmošnjice, smučarskega centra Gače, razvoja rekreativnega kolesarstva in pohodništva,« so izpostavili v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG).

Občina Semič je sofinancirala izgradnjo gozdne ceste zaradi več pozitivnih učinkov. »Nova pridobitev omogoča odpiranje večjega predela občinskih gozdov, hkrati pa predstavlja nov potencial za razvoj športa in rekreacije v črmošnjiški dolini,« so dodali na Občini Semič. V okviru novogradnje gozdne ceste je bilo zgrajenih tudi dobrih 1.600 metrov gozdnih vlak v gozdovih v upravljanju SiDG. Posebnost med tehnološkimi objekti na novogradnji je prekladališče za gozdne lesne sortimente, katerega namen je racionalizacija prevozov lesa. Gozdna cesta se prične s priključkom na državno cesto Črmošnjice – Gričice – Komarna vas, zato je nadzor izvedbe del opravila tudi Družba za razvoj infrastrukture (DRI). Glede na naštete funkcionalnosti in količine predvidenega etata iz zaledja Globokih Gač je nova gozdna cesta grajena na visokem kakovostnem nivoju in nadstandardno opremljena s tehnološkimi objekti (izogibališča, priključki, sistem odvodnjavanja in prečkanj jarkov).

V drugi fazi je predvideno nadaljevanje izgradnje gozdne ceste na odseku Oddelek 80 -Srednja vas, ki bo skupaj s prvo etapo zagotovila preusmeritev prevozov gozdnih lesnih sortimentov mimo Srednje vasi. Gradnja se bo predvidoma pričela do konca letošnjega leta.

Danes ob 11.30 so cesto uradno predali Zavodu za gozdove Slovenije, ki vodi evidence gozdnih prometnic.

Vir: SiDG

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj