Na vsebino

Prehajanje delovnih migrantov po novem spet oteženo

Veliko delavcev migrantov s Hrvaške je tudi v obeh metliških tekstilnih podjetjih.
Veliko delavcev migrantov s Hrvaške je tudi v obeh metliških tekstilnih podjetjih.

Vlada je v zadnjem odloku o prehajanju meje odločila, da se za vstope iz vseh drugih držav (ne glede na to, ali so obarvane temnordeče ali zeleno) določi pogoj, da mora potnik predložiti potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativni test. To je lahko hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali pa PCR-test, ki ni starejši od 72 ur. Če potnik nima nobenega od omenjenih dokazil, mora v karanteno. Sprva so med izjeme dodali le mlajše od 15 let in dvolastnike, včeraj pa še tranzitne potnike in prevoznike, zaposlene v mednarodnem prometu.

Da bi jih dodali kot izjemo, si prizadevajo tudi delavci migranti, ki se vsak dan vozijo v eno od sosednjih držav na delo, a vlada (za zdaj) nima posluha zanje. Trenutna odločba predstavlja težavo tudi za podjetja v Metliki in Črnomlju, ki zaposlujejo več sto dnevnih migrantov različnih poklicev, večinoma z območja Karlovške županije, za katere so se pogoji prehoda čez hrvaško-slovensko mejo po nastopu epidemije že večkrat spreminjali. V občini Metlika po podatkih Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine po podjetjih zaposlujejo od 10 do 60 odstotkov dnevnih migrantov različnih poklicev. Največ v obeh tekstilnih podjetjih Beti in Komet ter v metliški Kolpi. Velik delež predstavljajo tudi zaposleni iz Bosne in Hercegovine. Ti delavci so zaposleni predvsem na delovnih mestih v proizvodnji, zato pri njih ni mogoče organizirati dela od doma. Nastopila bo težava z zagotavljanjem delovnih izmen v proizvodnji, kar bo lahko zmanjšalo obseg dela in povzročilo zamude. Velike težave bodo nastopile tudi pri agencijah za zagotavljanje delovne sile, ki imajo zaposlenih več tisoč delavcev iz Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine.

Ker izvajanje odloka otežuje pot tujim delavcem na delo v slovenska podjetja, se je pozivu pridružila tudi Gospodarska zbornica Slovenije. Ta pravi, da morajo podjetja v skladu z novim odlokom organizirati testiranja trikrat na teden, kar je po navedbah zbornice zelo težko uskladiti tudi z lokalnimi zdravstvenimi domovi. »Nova zaostritev čez noč skoraj onemogoči delo čezmejnih delavcev pri njihovih delodajalcih v Sloveniji,« pravijo.

Ker je v času razglašene epidemije za dnevne migrante veljal pogoj testiranja s hitrim antigenskim testom enkrat tedensko, menijo, da zahteva po testiranju delavcev migrantov na 48 ur ni sorazmeren ukrep.

Vlado pozivajo, da naj omogoči enomesečno prehodno obdobje za delovne migrante (kot je včeraj uveljavitev odloka za tranzit in mednarodni promet prestavila na 15. avgust) ali pa po vzoru Avstrije dovoli vstop dnevnim migrantom, če imajo dokazilo o negativnem testu, ki ni starejši od sedmih dni.

Da se delavce migrante uvrsti med izjeme, so zahtevali tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Tam pravijo, da so se pripravljeni testirati enkrat na teden, testiranje vsaka dva dni pa je logistično in časovno po njihovem neizvedljivo.

Vir: STA, N1

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj