Na vsebino

Nova priznanja za belokranjska vina

Zmagovalci letošnjega ocenjevanja festivalskih vin. Foto: Slovenski festival vin
Zmagovalci letošnjega ocenjevanja festivalskih vin. Foto: Slovenski festival vin

V Cankarjevem domu v Ljubljani se bo v četrtek in petek odvil 24. Slovenski festival vin. Na največjem dogodku s področja kulture pitja vina pri nas se bo predstavilo več kot 120 vinarjev in kulinarikov. V okviru festivala, ki tradicionalno poteka novembra, se bodo ljubiteljem vina predstavili vinarji iz vseh vinorodnih dežel Slovenije z več kot 550 vinskimi vzorci, obiskovalci pa bodo lahko okušali tudi tuja vina iz Španije, Avstrije, Hrvaške, Italije in Makedonije.

Pred samo izvedbo festivala je tudi letos potekalo strokovno ocenjevanje prijavljenih vinskih vzorcev. Kot je poudarila vodja strokovne komisije Tatjana Košmerl z ljubljanske biotehniške fakultete, med prispelimi vzorci niso bili samo vzorci uveljavljenih vinarjev, temveč so “pogum zbrali tudi manj znani posamezniki, ki so v veliki večini pokazali visoko kakovost predvsem lokalnih udomačenih sort”.

Sedemčlanska komisija je tako skupno prejela 110 tako domačih kot tujih vzorcev ter jih razdelila po posameznih kategorijah. Med vzorci je bilo 18 penečih belih vin visoke kakovosti, pet penečih rose vin, sedem belih vin z ostankom sladkorja, 23 mirnih rdečih vin (med njimi prevladujoča sorta modra frankinja s šestimi vzorci) in en vzorec v kategoriji rdečkastih vin.

Na novinarski konferenci so organizatorji najboljšim vinarjem v posameznih kategorijah podelili tudi priznanja. Teh so se razveselili tudi v Vinski kleti Prus s Krmačine pri Metliki in Kmetijski zadrugi Metlika. Vinska klet Prus je slavila v kategoriji bela vina z ostankom sladkorja z renskim rizlingom izbor, letnik 2019. Kmetijska zadruga Metlika pa je z vinom rosé, letnik 2021, postala zmagovalka v kategoriji rosé mirna vina.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj