Na vsebino

Novookuženih 137 ljudi, umrli so štirje bolniki

V Sloveniji je bil dosežen nov rekord po številu okuženih v enem dnevu, do polnoči so jih odkrili 137. "Dve tretjini okužb sta lokalnega izvora, ena tretjina neznanega. Nekaj več okužb je v domovih za starejše," je za TV Slovenija dejal Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih tudi rekordno število testiranj – 3557. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 67 bolnikov, 11 jih potrebuje intenzivno nego. S pomočjo ventilatorja diha devet bolnikov s covidom-19. Umrli so štirje bolniki.

Podatki Sledilnika za covid-19 tudi kažejo, da je bilo v četrtek med zaposlenimi v zdravstvu potrjenih 18 okužb, med zaposlenimi v domovih za starejše dve in devet med oskrbovanci domov.

Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih zabeležili v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri, po tri primere okužb so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Pivka, Domžale, Ilirska Bistrica, Trbovlje in Slovenj Gradec. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Skupaj je so doslej v Sloveniji potrdili 4195 okužb z novim koronavirusom, skupaj je doslej umrlo 140 bolnikov s covidom-19.

Rogaška Slatina: okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih

V Pegazovem domu starejših občanov v Rogaški Slatini so v četrtek odvzeli brise dvema stanovalcema in enemu zaposlenemu. Brisa enega stanovalca in zaposlenega sta bila pozitivna, kar pomeni, da je v domu trenutno z novim koronavirusom okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih, je povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nastanjeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za popolnoma ločeno skupino, brez stikov z drugimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci spet testirani čez sedem dni," je pojasnila Kampuševa. Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje drugih stanovalcev v domu je brez sprememb, je še dejala Kampuševa.

V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 ljudi.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj