Na vsebino

O hudi gnilobi čebelje zalege in azijskem sršenu

Čebelarsko društvo Semič je včeraj v Kulturnem centru Semič pripravilo predavanje dr. vet. med. Monike Kozar z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani na temo hude gnilobe čebelje zalege ter o prihajajoči grožnji, ki jo predstavlja azijski sršen.

Huda gniloba čebelje zalege je bolezen, ki jo povzroča sporogena bakterija Paenibacillus larvae. Za okužbo so dojemljive le ličinke, čebele pa so nanjo odporne. Ko se posamezna ličinka okuži, je lahko kmalu prizadeta vsa zalega in družine niso več sposobne vzrediti dovolj mladih delavk, kar oslabi čebeljo družino in vodi v njen propad.

Posebno nevarnost predstavlja tudi azijski sršen (Vespa velutina), ki je zelo agresiven plenilec naravnih žuželk, še posebej opraševalcev in družin medonosnih čebel. Njegova prvotna domovina so azijske dežele Kitajska, Indija, Indonezija in Tajvan. V Evropi azijski sršen predstavlja tujerodno vrsto, ogroža biotsko raznovrstnost in je eden najbolj nevarnih sovražnikov medonosnih čebel. Prisoten je že v Francij, Španiji, Belgiji, Italiji in na Portugalskem. V Franciji azijski sršen na določenih ogroženih območjih povzroča tudi do 30-odstotne izgube čebeljih družin. V Sloveniji še ni bil odkrit, je pa bil zaznan v sosednji Italiji in tudi na Madžarskem.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj