Na vsebino

O zarezicah in luknjicah v maskah godbenikov

Foto: @mestnagodbametlika
Foto: @mestnagodbametlika

Na začetku tedna objavljena higienska priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti, ki so jih pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), lahko za marsikoga delujejo neživljenjsko, nekatere pa so tudi nasmejala.

Za pihalce in trobilce NIJZ priporoča kirurške maske z ustrezno majhno zarezo za ustnik inštrumenta, namenjene izključno za igranje. Pri pihalih in trobilih se je treba izogibati pihanju kondenza iz inštrumenta. Za njegovo lovljenje naj se uporabljajo papirnate brisače v več plasteh ali bombažne brisače na tleh, ki jih je treba po vsaki uporabi ustrezno oprati. Bolj priporočena pa je uporaba pokrivala za zvon inštrumenta, ki naj bo dvo- ali bolje večplastno s sredinsko filtrsko plastjo, kot je pri troslojni kirurški maski, še piše v priporočilih.

Številni glasbeniki so po prebiranju teh navodil ostali osupli, marsikomu pa priporočila zvenijo bolj kot šala in ne kot navodila strokovne institucije, pristojne za podajanje navodil v času epidemije. Na neživljenjska pravila so se s šaljivim zapisom na družbenem omrežju odzvali tudi v Mestni godbi Metlika. »Maske naj nosijo trobilci i pihalci tudi med špilanjem. Naj si naredimo zarezico v masko, pravijo. Dihat itak ne rabi noben med igranjem. Pokrijemo naj tudi odprtine i krivine inštrumentov,« so zapisali in dodali še nekaj cvetk: »Godbenih prostorov v Makarovi hiši ne rabimo več, zt ki mormo špilat vni. Vadi lahk zaenkrat samo 10 ljudi. An ban pet podgan, vuh me piši, vas ostalih 30 ne rabi prit na vaje ob 20h. Sedit mormo na 2 metra narazen, v isto smer, al pa s hrbtih skp i ne več unak fino v polkrogu ko filharmoniki. Z razkužilom treba polivat i polirat, dokler ne razžere blazinic i premaza na instrumentih.«

Metliški godbeniki se sicer na koncu v nekoliko bolj resnem tonu sprašujejo ali ne bi bilo bolje pred vsako vajo opraviti samotestiranje, pa bi lahko vadili kot so nekoč leta 2019. »Novi koronavirus obstaja, ne zanikamo. Ne moremo pa mirno požreti nekaterih nerealnih in nesmiselnih ukrepov,« so še zapisali.

V službi za stike z javnostmi na NIJZ so sicer že dejali, da bo omenjena navodila treba še enkrat pretehtati in najverjetneje spremeniti. Kar se tiče prvomajskih budnic pa brez skrbi – marsikoga bodo letos zagotovo vrgle iz postelje, obljubljajo godbeniki.

Vir: STA, @mestnagodbametlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj