Na vsebino

Zavračajo očitke o pasivnosti glede gradnje doma starejših v Semiču

Semič. Foto: A.R.
Semič. Foto: A.R.

Ob nedavnem odprtju prenovljenih prostorov so v Domu starejših občanov (DSO) Črnomelj napovedali tudi izgradnjo dodatne stanovanjske enote, ki bi jo v primeru uspešne prijave na razpis, v Črnomlju lahko zgradili leta 2026. Na to so se odzvali v semiškem občinskem odboru stranke DeSUS in na tamkajšnji občinski svet naslovili dopis, v katerem opozarjajo, da je bila v Semiču že pred več kot desetletjem načrtovana gradnja doma starejših občanov, a do izvedbe projekta ni prišlo. Izdelana je bila dokumentacija, kupljeno zemljišče, pridobljeno gradbeno dovoljenje, a je projekt, za katerega je bilo porabljenih slabih 300 tisoč evrov, ostal na papirju. Vodstvu občine zato očitajo, da v zadnjih mandatih ni storilo dovolj za oživitev projekta izgradnje doma starejših občanov v Semiču.

»Občinski svet je sicer obravnaval problematiko varstva starejših v letih 2020 in 2022, a žal brez ukrepov za gradnjo DSO v Semiču. Sedaj se je pokazalo, da takrat navedeni razlogi vodstva DSO Črnomelj in naše občine ne držijo. Potreba po dodatnih kapacitetah je sedaj torej nujna, vendar naj bi se gradilo v Črnomlju in ne v Semiču,« je zapisal predsednik OO DeSUS Semič Oskar Hudak. Slednji občinskemu svetu zato predlaga, da o tej temi ponovno razpravlja in da se projekt v sodelovanju z DSO Črnomelj realizira v Semiču »v zadovoljstvo vseh občanov in pridobitev 30 novih delovnih mest«.

Občina: Na odločitve DSO Črnomelj nimamo vpliva

Na Občini Semič omenjene trditve odločno zanikajo in odgovarjajo, da je odločitev o izvedbi naložbe v izgradnjo dodatnih bivalnih oz. dislociranih enot, njihov obseg ter lokacija v celoti odločitev DSO Črnomelj, ki je prijavitelj in sofinancer investicije v izgradnjo dodatnih kapacitet. »Glede na zahteve javnega razpisa (zagotavljanje kadra, kvalitetne celostne oskrbe, lastnina zemljišča ipd.) se je - z vidika ekonomičnosti izvedbe projekta, kvalitetne in celostne oskrbe varovancev ter glede na težave z ohranjanjem obstoječega oz. pridobivanjem novega kadra - DSO Črnomelj odločil prijaviti projekt gradnje dodatnih kapacitet v Črnomlju. DSO Črnomelj je samostojen socialnovarstveni zavod, ustanovljen s strani Republike Slovenije, ki sprejema avtonomne odločitve in na delovanje katerega Občina Semič nima vpliva,« so zapisali.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je lanskega decembra objavilo javni razpis za sofinanciranje gradnje objektov za zagotovitev varnega okolja bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih. Na razpis se lahko prijavijo pravne osebe s sedežem v Republiki Sloveniji, ki so ustanovljene kot javni socialnovarstveni zavod in v skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti opravljajo dejavnost nastanitvenih ustanov za oskrbo starejših in invalidnih oseb. V tem primeru je to DSO Črnomelj, ki je tudi sofinancer investicije. Skladno z zahtevami razpisa morajo imeti prijavitelji sposobnost vnaprejšnjega financiranja projekta ter zagotavljanja tehničnih in kadrovskih zmogljivosti za izvedbo projekta. Eden izmed najpomembnejših pogojev javnega razpisa pa je, da mora biti zemljišče, na katerem se bo izvajala gradnja, ki je predmet vloge, ob oddaji vloge v lasti Republike Slovenije.

Glede na 4,5-odstotno stopnjo ciljne skupine, ki jo pokriva DSO Črnomelj, se predvideva, da bo v prihodnjih letih za zadovoljitev potreb starostnikov zadostovalo 184 postelj. Iz poročila DSO Črnomelj za leto 2022 je razvidno, da imajo v tem trenutku že na voljo 160 mest za celodnevno oskrbo in 15 mest za dnevno varstvo.

Za petmilijonski projekt ni bilo denarja

Občina Semič je sicer pred več kot desetletjem pristopila k projektu izgradnje dislocirane enote DSO Črnomelj v Semiču. Leta 2010 je tako pridobila zemljišča, leto pozneje pa tudi gradbeno dovoljenje. Temu je sledila izdelava in večkratno noveliranje investicijske dokumentacije, z namenom iskanja virov za prijavo investicije za sofinanciranje. Vsa sredstva v skupni višini okoli 300.000 evrov je do takrat namreč občina zagotovila iz lastnega proračuna, medtem ko sredstev za samo gradnjo ni imela. Investicijska vrednost enote doma, projektirane za 18 enoposteljnih sob, prav toliko dvoposteljnih in tri dvoposteljne apartmaje, z gospodinjskimi skupnostmi za dementne osebe, dnevnim varstvom in vso potrebno infrastrukturo, je bila takrat namreč ocenjena na skoraj pet milijonov evrov.

»Zato smo, tudi ob podpori DSO Črnomelj, apelirali na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da bi v okviru programa Pokolpje zagotovilo sredstva za zaprtje finančne konstrukcije investicije. Ministrstvo je v tistem času že imelo drugačne načrte, in sicer je nameravalo sofinancirati oddelka demence v Metliki in Kočevju, kar je kasneje tudi realiziralo. S tema investicijama so bile potrebe po varstvu dementnih oseb na območju Pokolpja izpolnjene in ministrstvo več ni imelo namere sofinancirati novih kapacitet,« pojasnjujejo na semiški občini.

Ko je Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko oktobra 2011 objavila poziv za oddajo nabora projektov za umestitev v Izvedbeni načrt RRP za obdobje 2012 – 2014, so nameravali prijaviti tudi projekt izgradnje enote doma starejših v Semiču. Vendar niso uspeli pridobiti soglasja ministrstva za delo, družino in socialne zadeve k širitvi socialno varstvene dejavnosti. Kot navajajo na občini, je veliko naporov za pridobite omenjenega soglasja vložilo tudi vodstvo DSO Črnomelj, vendar neuspešno. Zaradi tega v Semiču niso mogli oddati popolne prijave na razpis in so bili primorani iskati nove vire financiranja. Tudi zasebni vlagatelji se za naložbo niso odločili, saj javno-zasebno partnerstvo na področju oskrbe starejših ni dobičkonosno. Projekt so predstavljali tudi v tujini, kjer je predstavitev požela veliko zanimanja s strani tujih vlagateljev, vendar občina ni prejela nobene konkretne ponudbe.

»Novi razpisi več ne predvidevajo, da se za sofinanciranje izgradnje lahko prijavijo lokalne skupnosti, pač pa obstoječi izvajalci, ki opravljajo dejavnost nastanitvenih ustanov za oskrbo starejših in invalidnih oseb (DSO, DP, VDC, ipd.). Na njihove odločitve kam, kje in na kakšen način bodo investirali, Občina Semič nima vpliva,« še navajajo v odgovoru na dopis OO DeSUS Semič.

Razmišljati tudi o smotrnosti gradnje

Prihodnje leto stopi v veljavo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je dolgoročno usmerjen v to, da s svojimi storitvami posamezniku omogoča dostojno življenje v svojem domačem okolju, kolikor najdlje bo to možno. Trenutna storitev pomoč na domu pa bo ostala v takšni obliki, kot obstaja danes in bo dopolnjevala storitve, ki bodo nudene v sklopu dolgotrajne oskrbe. Analiza potreb po stanovanjih, ki je bila lani izvedena v občini Semič je pokazala, da si večina prebivalcev najmanjše belokranjske občine želi v starosti čim dlje bivati v domačem okolju.

Tudi če bi se dislocirana enota doma starejših občanov v prihodnosti gradila v Semiču, to za občane še ne pomeni, da bi v času, ko bi domsko varstvo potrebovali, v njej tudi dejansko dobili prosto posteljo. Domovi za starejše namreč svoje kapacitete polnijo v skladu s prejetimi vlogami. Morebitne proste postelje bodo zapolnili tudi s prosilci iz drugih občin oz. statističnih regij, saj si s tem pokrivajo stroške delovanja, še opozarjajo na občini.

»Odločno zanikamo, da v vodstvu občine in organih občine ni bilo zadostnih aktivnosti oz. da trditve DSO Črnomelj in Občine Semič ne držijo. Javni razpisi so se v zadnjih letih spremenili, zato se občina kot investitor na njih ne more prijavljati. Potrebno je razmišljati tudi o smotrnosti in ekonomičnosti gradnje. Glede na izvedeno analizo potreb po stanovanjih v občini Semič vemo, da si naši občani želijo čim dlje ostati v domačem okolju, vemo, da si želijo varovanih stanovanj in da je bila izražena želja po domskem varstvu zelo nizka. Dejstvo je, da domovi za starejše po Sloveniji kljub praznim posteljam in velikemu povpraševanju ne sprejemajo novih varovancev, ker jim zaradi kadrovskih primanjkljajev ne morejo zagotavljati celostne oskrbe so še zapisali.

»Če se bo v prihodnosti pojavil investitor oz. interes po gradnji dodatnih kapacitet, ga bo Občina Semič podprla in pristopila k izvedbi projekta v okviru svojih zmožnosti. Na območju, ki je bil predviden za gradnjo dislocirane enote DSO, v tem trenutku, v skladu z izvedeno analizo potreb po stanovanjih v občini Semič, potekajo aktivnosti, ki poleg gradnje drugih stanovanjskih kapacitet predvidevajo tudi izgradnjo varovanih stanovanj. Ta so bila v izvedeni anketi na področju stanovanjske politike v občini Semič bolj zaželena oblika bivanja, kot bivanje v domskem varstvu,« na semiški občinski upravi zaključujejo pojasnilo glede gradnje dodatnih kapacitet v DSO Črnomelj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj