Na vsebino

Občni zbor društva Proteus

Občni zbor društva Proteus, gibanja za naravo in okolje Bele krajine, je potekal v četrtek, tik ob Izviru Jelševnik, ki je edino mesto, kjer lahko črnega močerila proučujemo v naravnem okolju. Črna človeška ribica ali črni močeril je podvrsta človeške ribice, svetovno znanega endemita podzemeljskih voda Dinarskega krasa. Odkrit je bil približno 300 let za svetlo podvrsto, leta 1986 v izviru Dobličice, nekoliko pozneje pa le še v izviru Jelševnik.

Obiskovalci se lahko na turistični kmetiji Zupančič ob izviru seznanijo s črnim močerilom, ob lokalni pogostitvi in ribjiih specialitetah pa si lahko ogledajo film o človeški ribici. Črno človeško ribico je mogoče opazovati tudi na ekranu, v neposrednem prenosu preko kamere, ki je nameščena pri izviru.

Na občnem zboru smo pregledali opravljeno delo za leto 2022 in pripravili načrt dela za naprej. Dolgoletni predsednik Niko Šuštarič pa je postal častni predsednik društva.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj