Na vsebino

Obeležili 80-letnico ustanovitve Slovenskih partizanskih radijskih delavnic

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Pri gasilskem domu v Črmošnjicah pri Semiču je danes potekala slovesnost ob 80-letnici ustanovitve Slovenskih partizanskih radijskih delavnic, hkrati so se spomnili dneva upora proti okupatorju. Slavnostni govornik je bil zgodovinar Martin Premk, zbrane sta nagovorila še semiška županja Polona Kambič in župan Občine Dolenjske Toplice Franc Vovk.

Prireditev so pripravili semiška in topliška organizacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, občini Semič in Dolenjske Toplice ter domači prostovoljni gasilci.

Po zgodovinskih podatkih so Slovenske partizanske radijske delavnice v Starih Žagah pri Črmošnjicah oziroma ob Divjem potoku, v tamkajšnji dobro skriti potočni soteski, ustanovili leta 1943. Delavnice imajo izvor v radijskem centru OF v Ljubljani, ki je med drugim organiziral tudi znameniti radio Kričač, delovale pa so skoraj do osvoboditve. Stare Žage so bile najverjetneje izbrane zato, ker je bilo to ozemlje več ali manj vedno pod partizanskim nadzorom, imelo pa je tudi dovolj vodne energije za pridobivanje električne energije. Ob Divjem potoku je bilo več mlinov in žag, ki so jih postavili in v njih živeli Kočevarji, ki so jih Italijani izselili leta 1941. Hkrati z radijskimi ali malo kasneje so bile ustanovljene še puškarska, mizarska, finomehanična, sedlarska in nekatere druge delavnice.

Slovesnost, ki jo je povezoval Alen Golobič, so z glasbo in besedo popestrili Slavko Plut, Mirno Kočevar, Terezija Potočar, mladi recitatorji iz Dolenjskih Toplic in Spominski partizanski dolenjski bataljon.

Vir: STA, Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj