Na vsebino

Obeležitev vstopa Hrvaške v schengen

Prvega januarja 2023 je naša sosednja država Hrvaška postala članica schengenskega območja, za kar je prejela soglasno podporo partnerjev v Evropski uniji. Kaj je schengen? Schengensko območje ali na kratko kar schengen je območje odpravljenih notranjih meja držav Evropske unije in je eden izmed stebrov evropskega povezovanja in sodelovanja. Od leta 1995, ko so bile ukinjene mejne kontrole za ljudi znotraj območja, predstavlja uresničitev pravice prostega gibanja več kot 400 milijonov evropskih državljanov znotraj EU. To pomeni, da lahko potujemo, študiramo, delamo in se upokojimo kjerkoli v Evropski uniji; od pravic prostega pretoka pa imajo velike koristi tudi podjetja in evropsko gospodarstvo.

Vstop Hrvaške v schengensko območje sta v četrtek, 5. januarja, obeležila Mesto Vrbovsko in Občina Črnomelj, s kratkim programom, ki je potekal na mostu, zdaj že nekdanjega mejnega prehoda Blaževci - Sodevci. Srečanja so se udeležili ljudje z obeh strani reke Kolpe, kakor tudi predstavniki naše šole.

Zavedamo se, da je vstop Republike Hrvaške v Evropsko unijo velik dogodek tudi za naša obmejna področja, katere del je naša šola Stari trg ob Kolpi. Sedaj, ko smo vsi enotni oz. smo del Evropske unije, bo sodelovanje enostavno in neomejeno. Koliko lepih krajev, poti, kulturnih in športnih ustanov ter raznolikih dogodkov čaka na nas tako zelo blizu, da se jih udeležimo, da jih spoznamo in pri tem navežemo nova prijateljstva.

Vir: OŠ Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj