Na vsebino

Minister po obisku Črnomlja: Zadeve lahko tečejo

Danijel Bešič Loredan. Foto: Anže Malovrh/STA
Danijel Bešič Loredan. Foto: Anže Malovrh/STA

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v okviru regijskih obiskih po zdravstvenih ustanovah, včeraj obiskal tudi Zdravstveni dom (ZD) Črnomelj. Minister je na današnji novinarski konferenci po dveh delovnih obiskih Štajerske, Prekmurja, Koroške, Gorenjske in Dolenjske z Belo krajino ugotovil, da po večjem delu Slovenije v zdravstvu ni izrednih razmer.

Bešič Loredan je dejal, da je po obiskih ugotovil, da je v isti državi pod istimi pogoji vodenje posameznih ustanov povsem drugačno, drugačen je tudi odnos do bolnikov in zaposlenih. Za vodenje zdravstvenih zavodov je po njegovem odgovorno predvsem vodstvo. Kot primer zgledno vodene ustanove je omenil tudi ZD Črnomelj. »Ko smo videli načrte, ko smo videli, kaj vse delajo, da pridobijo zdravniški kader iz Hrvaške, kako imajo že načrt za prenovo, kako zgledno sodelujejo s Semičem in Metliko … Zadeve lahko tečejo,« je povedal.

Kot nam je povedal direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič je bil včerajšnji (polurni) obisk bolj spoznavne narave. V pogovoru so se dotaknili kadrovske problematike, načrtovane gradnje in sofinanciranja severnega prizidka k zdravstvenemu domu, kjer naj bi ministrstvo načrtovalo tudi satelitski urgentni center, beseda je tekla tudi o aktualni temi ambulant za neopredeljene, ki jo bodo v Črnomlju vzpostavili še ta mesec.

V Črnomlju si sicer na vse načine prizadevajo, da bi dobili še kakšnega zdravnika. S tem namenom že vrsto let organizirajo srečanja študentov medicine iz črnomaljske in semiške občine, zdravnike pa skušajo iskati tudi zunaj meje. Tako so vzpostavili stike z bivšimi jugoslovanskimi republikami in ministru predstavili način iskanja kadrov tudi po državah bivše Jugoslavije.

»V letu 2022 smo zaposlili zdravnico iz Srbije in konec leta še zobozdravnico iz Hrvaške. Letos smo v postopku zaposlitve še z eno zdravnico iz Srbije, zdravnikom iz Bosne in Hercegovine ter zobozdravnico iz Hrvaške,« je še povedal Matkovič.

O gradnji in zlasti sofinanciranju severnega prizidka k zdravstvenemu domu se bodo v Črnomlju z ministrstvom še pogovarjali. V prizidku je predvidena tudi urgenca, a je o tem, v kakšni obliki bo urejena, zaenkrat po besedah direktorja še preuranjeno govoriti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj