Na vsebino

Satelitski urgentni center v bodočem prizidku ZD Črnomelj?

Predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči (NMP) te dni razburja številne občine, kjer bi se zdravniki po predlogu ob terenskih intervencijah pripeljali iz drugega kraja, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene.

Po predlogu skupine bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Slednjega naj bi uredili tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj in sicer v načrtovanem severnem prizidku k stavbi. Občina Črnomelj ima za severni prizidek k ZD Črnomelj že pridobljeno gradbeno dovoljenje, tudi končna projektna dokumentacija s popisi del (PZI) je v zaključni fazi izdelave.

»V času prejšnje vlade je bilo izrecno rečeno, da ZD Črnomelj ne bo samostojni satelitski urgentni center, zato sta ZD Črnomelj in Občina Črnomelj pripravljala dokumentacijo za prostore urgence ter laboratorija. V primeru, da bo takšen predlog delovne skupine resnično sprejet, imamo v okviru zastavljene projektne dokumentacije severnega prizidka k ZD Črnomelj tudi zagotovljene vse pogoje za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra,« pravijo na Občini Črnomelj.

Če bo ZD Črnomelj res postal satelitski urgentni center naj bi bili stroški za ta del gradnje v celoti sofinancirani s strani države in sicer do normativa prostorov, ki so za ta namen zahtevani, predvidevajo v črnomaljski občinski upravi. Tam si kljub temu prizadevajo tudi za sofinanciranje s strani ministrstva za zdravje za izgradnjo laboratorija in laboratorijske opreme, na kar so omenjeno ministrstvo tudi že večkrat opozorili.

Če bodo tako črnomaljska kot semiška občina, ZD Črnomelj ter ministrstvo za zdravje uspeli uskladiti finančno konstrukcijo naložbe v severni prizidek, bi z gradnjo lahko pričeli že v prihodnjem letu, pravijo v Črnomlju, kjer januarja pričakujejo tudi obisk ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Slednjemu nameravajo naložbo v severni prizidek ZD Črnomelj takrat tudi podrobneje predstaviti.

Na občini še dodajajo, da predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči težko komentirajo, saj uradnih informacij o tem nimajo. »Vsekakor pa je Občina Črnomelj proti ukinitvi dežurnih ambulant,« so še zapisali.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj