Na vsebino

Obeležje za mučence med duhovniki v Beli krajini

V Črnomlju so se včeraj spomnili mučeniške smrti belokranjskih dušnih pastirjev. Škof msgr. dr. Andrej Saje je na dogodku med drugim povedal:

"Z evharističnim bogoslužjem se spominjamo mučeniške smrti dvanajstih duhovnikov, ki so bili med II. svetovno vojno umorjeni v Beli krajini. Danes, 13. novembra, mineva osemdeset let od smrti viniškega kaplana p. Ivana Salmiča, ki je bil ubit na Žežlju nad Vinico, dva dni kasneje pa je bil ubit župnik s Preloke Jože Pokorn. Izmed vseh umorjenih jih je devet službovalo v Beli krajini, trije so bili od drugod. Vsi so bili zverinsko mučeni zaradi vere v Boga, zvestobe evangeliju in krščanskemu občestvu ter zaradi ljubezni do slovenske zemlje."

V spomin nanje in v hvaležnosti za njihovo pričevanje vere so včeraj po sveti maši blagoslovili spomenik z njihovimi imeni, ki niso zgolj vklesana v kamen, temveč tudi v Knjigo življenja. Na spomeniku, ki ga je izdelal kipar Marjan Drev, je zapisano bistvo njihovega darovanja: "Boga ljubili, vernike učili, mučeništvo prestali, slavo dosegli."

Pesnik in pisatelj Vinko Beličič, ki je bil rojen v Črnomlju, po vojni pa je ustvarjal v Trstu, se leta 1975 ob številnih belokranjskih žrtvah revolucionarnih organov v svojem delu z naslovom Nekje je luč (str. 64), sprašuje: "Kaj so vsi ti ljudje zagrešili, da so morali s svetlega, toplega, dehtečega sveta? S čim so zaslužili smrt? Zakaj je moral biti spomin nanje osramočen in zabrisan? Ker so nečemu pogledali pod ornat in svarilno spregovorili? Ker so si želeli priboriti svobodo pod drugačnim znamenjem. nego je bila rdeča zvezda, nego sta bila srp in kladivo?"

Namen spomenika ubitim duhovnikom Bele krajine ni iskanje krivcev za zločin, temveč počastitev njihovega spomina, ki je bil po krivici osramočen in zabrisan. Spomin na dvanajst zverinsko umorjenih duhovnikov in na druge mučence Cerkve nas vabi k prizadevanju za resnico, spravo, pravično družbo in odgovornemu življenju vsakega od nas v Cerkvi in družbi.

Škof msgr. dr. Andrej Saje se je ob dogodku zahvalil dekanu črnomaljske dekanije Tonetu Gnidovcu za pobudo postavitve spominskega obeležja in priprave spominske knjižice. Zahvalil se je tudi župniku Janezu Žaklju in kaplanu Branku Jurejevčiču ter župniji Črnomelj, župniku Tomažu Marasu iz Vavte vasi, duhovnikom črnomaljske dekanije in vsem, ki so kot predavatelji sodelovali pri pripravi dogodka ali na kakršen koli drug način prispevali k načrtovanju in izvedbi pobude za postavitev spomenika ter slovesnosti. Iskrena hvala akademskemu kiparju Marjanu Drevu za izdelavo spominskega obeležja.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj