Na vsebino

Objavljen predlog DPN-ja za daljnovod Kočevje - Črnomelj

Ministrstvo za naravne vire in prostor je objavilo predlog državnega prostorskega načrta (DPN) dvojnega 110-kilovoltnega daljnovoda Kočevje - Črnomelj. Gradivo si lahko v času javne razgrnitve do 29. februarja 2024, ogledate na tej povezavi ali v prostorih Občine Črnomelj, v pisarni št. 21.

Predmet državnega prostorskega načrta je gradnja novega dvojnega 110-kilovoltnega daljnovoda od RTP Kočevje do RTP Črnomelj (v nadaljnjem besedilu: 110 kV daljnovod Kočevje – Črnomelj) v občinah Kočevje in Črnomelj.
Elektro Ljubljana je kot upravljavec distribucijskega omrežja v jugovzhodnem delu Slovenije odgovorno za izvajanje distribucije električne energije, vzdrževanje in razvoj omrežja za distribucijo električne energije, zagotavljanje dolgoročne zmogljivosti omrežja ter zanesljivost oskrbe z električno energijo. Na območju Bele krajine sta RTP Črnomelj in RTP Metlika radialno napajani z dvosistemskim 110 kV vodom iz RTP Gotna vas, tako da celotno območje nima zagotovljenega dvostranskega napajanja, ki ga je možno zagotoviti le iz smeri Kočevja. Območje Kočevskega je sicer napajano s 110 kV vodi iz smeri Grosupljega in Novega mesta, vendar je povezava z Belo krajino izvedena
le na srednjenapetostnem nivoju, ki ne zadošča kriterijem zanesljivosti oskrbe v primeru dodatnih potreb regije.

Z načrtovanim dvojnim 110-kilovoltnim daljnovodom Kočevje – Črnomelj bo možno zadostiti predvidenemu porastu električne moči in porabe električne energije ter povečati zanesljivost obratovanja elektroenergetskega sistema v Beli krajini in na Kočevskem ter posredno tudi na širšem območju Dolenjske. S tem bo distribucijsko omrežje omogočalo priključevanje novih odjemalcev oz. uporabnikov na omrežje, obstoječim uporabnikom pa bo omogočen njihov nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj in s tem povezane potrebe po električni energiji.

Projektna skupina bo po zaključku javne objave pripravila mnenje k predlogu DPN, ki se skupaj z gradivom objavi v prostorsko informacijskem sistemu. Po uskladitvi predloga DPN s projektno skupino, bo vlada sprejela državni prostorski načrt z uredbo.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj