Na vsebino

Pomembno obvestilo o zdravniški in zobozdravniški stavki

Delo v javnem zdravstvu bo danes potekalo v okrnjeni obliki. Ob 7. uri se je v bolnišnicah in zdravstvenih domovih začela enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do 21. ure. V tem času bodo opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.

Za večino zdravstvenih storitev bo danes veljal enak razpored kot ob praznikih. Za nosečnice, otroke in starejše bo veljal poseben režim. Kako pa je v zdravstvenih ustanovah na našem območju?

Tako iz Zdravstvenega doma Črnomelj kot iz Zdravstvenega doma Metlika so nam sporočili, da delo v njihovih ambulantah poteka po ustaljenih urnikih. Zdravniki in zobozdravniki v obeh belokranjskih zdravstvenih domovih namreč niso prijavili stavke.

Nekoliko drugače je v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića v stavko vključili praktično vsi zdravniki in zdravnice. Stavka poteka tako, da izvajajo minimum delovnega procesa na način, kot to opredeljuje delovna zakonodaja. “To pomeni, da pogledamo vsa vročinska stanja, vse poškodbe, nosečnice, mlajše od 18 in starejše od 65 let ter bolnike, ki bi se jim lahko v kratkem času zdravstveno stanje poslabšalo,” je povedal za STA.

V Fidesu so sicer do včeraj zvečer čakali na morebitni odziv vladne strani, nato pa sporočili, da ostajajo pri stavki, ki naj bi vladno stran prisilila k dialogu. Vlada je pozno zvečer na dopisni seji imenovala pogajalsko skupino za pogajanja.

Vir: STA, ZD Črnomelj, ZD Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj