Na vsebino

Odgovor metliškega župana na očitke Odbora za mlade

Včeraj dopoldne smo vam posredovali novico o odstopni izjavi, s katero so člani Odbora za mlade Občine Metlika nepreklicno odstopili s funkcije posvetovalnega telesa župana.

Župana Darka Zevnika smo nato povprašali za komentar štirih razlogov, ki jih člani Odbora za mlade navajajo kot razlog za odstop. Županov odgovor posredujemo v celoti:

"Pošiljam vam odgovore na vprašanja v zvezi z Odborom za mlade:

a) Nejasnost funkcije, nalog in dela Odbora za mlade v Občini Metlika,

Funkcija je jasno opredeljena že v samem opisu Odbora za mlade – posvetovalno telo župana. Naloga je svetovanje. Ko Občina potrebuje mnenje Odbora, za to mnenje zaprosi, prav tako pa sprejema tudi aktivno participacijo – mnenja, pobude, predloge odbora.

Glede udeležbe odbora za mlade na sejah občinskega sveta – občinski svet je izvoljeno telo, na seje so poleg svetnikov vabljeni tisti, ki morajo podajati obrazložitve določenih točk. Daleč od tega, da bi bili tudi na primer direktorji javnih zavodov vabljeni na vsako sejo. Gradiva sej pa so javno objavljena in vsak, ki ga politično javno življenje zanima lahko preuči vso gradivo in se potem obrne na pristojno osebo s predlogi, mnenji, pobudami.

b) Nevključevanje mladih v procese in odločitve o zadevah v Občini Metlika

Najbolj osnovna naloga Odbora je priprava strategije za mlade. Ne pridobitev certifikata mladim prijazna občina. Z ustanovitvijo odbora za mlade ni bil cilj certifikat temveč to, da občina res postane mladim prijazna, da se seznani z njihovimi željami in potrebami. Odbor je sicer izpostavil željo po sejninah in po določenem znesku financiranja, ki bi bil namenjen za organizacijo zabavnih dogodkov. Sejnine so bile odboru odobrene, prav tako je bila izražena pripravljenost financirati praktično delovanje odbora, v popolnosti pa so bili financirani tudi stroški za pripravo strategije za mlade. Ob tem je bilo odboru pojasnjeno tudi, da niso društvo temveč odbor, katerega primarna naloga je izdelava strategije skupaj s podporo zavoda in zunanjega strokovnega izvajalca.

Pri pripravi strategije je odbor dobil vso avtonomijo, saj ni bil namen, da jim občina vsiljuje svojo agendo. Ravno obratno, mladi najbolje vedo, kakšnih sprememb si želijo. Niso pa bili prepuščeni sami sebi, zato je Občina zadolžila Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino, da odboru nudi podporo pri organizaciji delavnic. Težko najdemo kakšen bolj pomemben proces ali odločitev kot to, kam strateško naj se usmeri občina glede mladinskih vprašanj in ravno ta proces in z njim povezane odločitve v prihodnosti so bile popolnoma v rokah odbora za mladino in ostalih zainteresiranih mladih, ki so se sicer v precej majhnem številu udeleževali delavnic. Občina Metlika je v letošnjem letu pristopila tudi k pripravi celovite strategije razvoja občine vse do leta 2035. Ker se zavedamo, da so mladi ključni pri pripravi smo jih aktivno vključili v strateško skupino priprave strategije, ter jih vabili na vse do sedaj izvedene delavnice. Pripravljavce obeh strategij smo medsebojno povezali, ker si prizadevamo zagotoviti čim večjo vključenost pogleda in potreb mladih.

c) Nezanimanje pristojnih institucij in župana Občine Metlika za delo Odbora za mlade

Pri navedenem očitku gre mogoče za pomanjkanje izkušenj, ki ga seveda mladim ne gre zameriti. Ko nekdo dobi mandat za izvedbo določene naloge, v tem primeru strategije za mlade, je pričakovanje kvečjemu obratno, torej poročanje nadrejeni pristojni instituciji o izvedenih aktivnostih. Pričakovanje, da imajo pristojne institucije in župan le eno področje delovanja je žal zmotno. Pri tem je treba poudariti, da je mladim omogočena vsa institucionalna podpora za delovanje.

d) Pomanjkanje neposredne komunikacije med člani odbora oz. predsednico odbora za mlade in županom

Komunikacija je po definiciji dvostranska izmenjava, prenašanja informacij z medsebojnim sporazumevanjem. Člani odbora bi na katerikoli točki delovanja lahko zaprosili za sestanek z menoj, mi poročali o delovanju, podali mnenja, pobude in predloge. Tukaj je odgovornost za pomanjkanje stika v najboljšem primeru deljena.

Bivšim članom odbora za mlade se najlepše zahvaljujemo za dosedanje delo, tudi za informacije podane v odstopni izjavi, iz katere bomo nedvomno lahko črpali koristne izkušnje za sodelovanje z novo sestavo odbora za mladino, ki si nedvomno še vedno želi biti slišana in uslišana, mi pa si še vedno želimo ustvariti čim boljše pogoje za mlade, njihov razvoj in delovanje. Zato na tem mestu pozivam konstruktivne, aktivne mlade posameznike, ki bodo pripravljeni vložiti svoj prosti čas in delo v skupno dobro metliške mladine danes in v prihodnosti. Vsak član novega odbora za mladino bo prejel natančna navodila glede funkcije, nalog in dela Odbora za mlade. Bivšo sestavo odbora za mlade pa pozivam, da Občini predajo dokumentacijo do sedaj opravljenih sestankov, srečanj in delavnic kot popotnico novi sestavi.

S spoštovanjem,

Darko Zevnik, župan"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj