Na vsebino

Odkritje spominskega obeležja Josipu Doltarju

Belokranjsko muzejsko društvo in Občina Črnomelj sta včeraj na manjši slovesnosti odkrila spominsko obeležje ustanovitelju belokranjske železolivarne v Črnomlju Josipu Doltarju.

Leta 2020 je minilo 100 let od postavitve livarne v Črnomlju in na pobudo Doltarjevih potomcev, je bilo v črnomaljski občini razglašeno Doltarjevo leto. Josip Doltar je bil eden najvplivnejših ljudi svojega časa, med drugim je bil tudi dolgoletni župan Črnomlja.

Na dogodku pred podjetjem Livar so spregovorili pobudnik postavitve obeležja Janez Kure, predsednica Belokranjskega muzejskega društva Anica Kopinič in črnomaljski župan Andrej Kavšek. Slednja sta spominsko obeležje tudi svečano odkrila. V kulturnem programu so nastopili Janez Doltar in člani Godbe na pihala Črnomelj.

Več o življenju Josipa Doltarja si lahko preberete v knjigi Josip Doltar in Črnomelj: Črnomaljski mlinar, žagar, livar in župan ter spreminjanje mesta med letoma 1880 in 1930, ki jo je napisala njegova pravnukinja Ilinka Todorovski.

Kratek povzetek dogodka si lahko ogledate v video posnetku Vinka Papeža:

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj