Na vsebino

Osrednja proslava ob obletnici osamosvojitvene vojne na MMP Metlika

Foto: Rudi Vlašič
Foto: Rudi Vlašič

Na Mednarodnem mejnem prehodu Metlika so v petek pripravili osrednjo proslavo Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine ob 30. obletnici osamosvojitvene vojne. Poleg številnih vidnih predstavnikov Policije so se svečanosti udeležili tudi vsi trije belokranjski župani.

Vojna za Slovenijo se je začela 27. junija 1991 ob 1.15 ponoči, ko je protiletalska oklepna baterija Jugoslovanske ljudske armade pri Metliki nenapovedano vstopila na ozemlje mlade suverene demokratične države Republike Slovenije in nadaljevala bojno pot po Dolenjski.

Kraj, kjer stoji današnji mejni prehod, je v prelomnih junijskih dneh pred tridesetimi leti prispeval pomemben kamenček v mozaik pri tlakovanju naše skupne poti do samostojne in neodvisne Slovenije. Spomin na osamosvojitveno vojno je velik, pomemben praznik, je praznik tistih, ki znajo reči ne, kadar je to potrebno, in sodelovati – ne glede na ceno – kadar gre za pravo stvar. In ravno na tem koščku naše domovine, v občini Metlika, se je pisala naša zgodovina.

Zbrane na proslavi so nagovorili župan Občine Metlika Darko Zevnik, direktor PU Novo mesto Janez Ogulin, prvi komandir Postaje milice Metlika Andrej Šenica, predsednik Združenja Sever dr. Tomo Čas ter namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Podelili so dve priznanji Združenja Sever, bronastega je prejel prvi komandir Postaje milice Metlika Andrej Šenica, srebrnega pa Valentin Kuhar, sedanji komandir Postaje mejne policije Metlika.

V kulturnem programu so nastopili Mestna godba Metlika, Oktet Vitis in Lidija Nemanič Baškovič, prireditev pa je povezovala Vesna Žist.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj