Na vsebino

Otrok, hrbtenica in sedenje

Ali zakaj vam ne bi smelo biti vseeno na kakšnem stolu odrašča vaš zaklad?

Verjetno se vsi strinjamo, da so prva leta otrokovega življenja najpomembnejša za njegov nadaljnji razvoj. Vsi tudi vemo, kako pomemben je gibalni razvoj otroka v zgodnjih letih in vemo, da lahko neustrezno usmerjanje otroka z vidika motorike prinese številne deformacije. Predvidevam, da se boste čez nekaj sekund začudili ob dejstvu, da mora vaš otrok nujno začeti s sedenjem na aktivnem stolu. V naslednjih nekaj sekundah boste v mislih dejali, da otrok že ne rabi aktivnega stola – to je vendar absurd – saj se ves čas igra! Pa je res ves čas na nogah in ves čas skače naokrog?

Zakaj v 21. stoletju še vedno polnimo otroške sobe s togimi in škodljivimi stoli?

Vsi vemo, da pravilna drža ni izjemnega pomena le za zdravje hrbtenice, pač pa celotnega telesa, okostja, celo pljuč, ter tudi za povečanje koncentracije. Otroka bi morali zato že v zgodnjih letih naučiti pravilne drže in tako zmanjšati tveganje nastanka deformacij in celo poškodb. Otroci namreč z gibanjem uravnavajo, razvijajo in ohranjajo zdravje. Gibanje je zanje potreba, ki vpliva na celotni telesni in umski razvoj. Otrokom gibanje omejujemo s sedenjem, zato ni čudno, da je telesna neaktivnost glavni vzrok za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Ob podrobnem pregledu zadnjih raziskav lahko opazimo, da številne kronične bolezni v odraslem obdobju izhajajo iz otroštva. Vse se začne z gibanjem. Tako tudi podatek, da je v Sloveniji zadostno telesno aktivnih manj kot polovica otrok, kaže, da moramo ukrepati. Ciljno-raziskovalni projekt »Gibalna/športna aktivnost za zdravje«, ki ga je razvijal Inštitut za kineziološke raziskave Univerze na Primorskem, dokazuje, da se otroci premalo gibljejo in že v prvih razredih osnovne šole v povprečju presedijo 10 ur dnevno.

Otroštvo je obdobje, v katerem se začnejo oblikovati navade posameznika. S preventivnim ravnanjem lahko preprečimo škodljive vplive nepravilne drže in v otrokovo podzavest integriramo pozitiven odnos do gibanja, kar privede do zdravega življenjskega sloga. Sedenje kot tako torej ni dobro za našo hrbtenico. Je pa glede na čas, ki ga otrok preživi sede, pomembno, da stol omogoča aktivno sedenje, s čimer si otrok utrjuje hrbtne mišice, ki so glavna opora hrbtenici.

Pa veste, kako se razvija hrbtenica? Rast hrbtenice je najhitrejša do otrokovega petega leta starosti, nato se razvoj nekoliko upočasni in kasneje spet intenzivno pospeši med puberteto. Zato je odgovornost vsakega starša, da otroku omogoči naraven razvoj hrbtenice že v prvih letih življenja, ko je razvoj najbolj intenziven. Tako boste otroku prihranili kasnejše bolečine ter nepotrebno in drago zdravljenje v odrasli dobi.

To pa ni najbolj enostavna naloga. Takoj, ko pri otroku opazite slabo držo, mu pokažite, v kakšnem položaju mora biti telo, da bo drža pravilna. Naj bo pozoren na to, da sta rameni v isti višini, lopatici potisnjeni nazaj, trebuh potegnjen nekoliko navznoter, hrbtenica ravna in neprisiljena. Težko je biti ves čas ob otroku in ga opozarjati na pravilno držo. Obstajajo celo »rešitve«, ki s pomočjo nekakšnih trakov, s katerimi privežete otroka na naslonjalo, prisilijo k pravilni drži. Si predstavljate? Zagotovo pa se spomnite, kako smo morali imeti v šolskih klopeh rokice sklenjene za sedalom, da je bila hrbtenica prisilno zravnana, telo pa v neprijetni statični drži, kajne? Občutek ni bil prav nič prijeten, prav tako dolgo sedenje na togih stolčkih ne. Prepričani smo, da so podobnega mnenja tudi vaši otroci.

Ali ne bi bilo lažje, da bi otroku ponudili rešitev, ki bi ga nezavedno silila k naravni drži in mu podzavestno krepila zdrav življenjski duh?
Zdaj imate možnost, da obvarujete otroka boleče deformacije hrbtenice in mu omogočite aktivno sedenje, obenem pa ni potreben stalen nadzor, saj smo v razvili edinstveni stol, na katerem otrok ne more sedeti drugače kot pravilno. Tako otroka podzavestno opominja na naravno držo. Omogočite mu, da bodo njegovi sedeči trenutki dodaten pozitiven vpliv na njegov telesni in kognitivni razvoj.

Torej, zakaj mora vaš otrok že danes začeti z aktivnim sedenjem?

Ker bo tako:

  • spodbudil pravilno držo pri sedenju in nezavedno ponovno prispeval k naravnemu razvoju hrbtenice, posledično pa preprečil prezgodnje okvare medvretenčnih ploščic,
  • preprečil prsno-ledveno izbočenost,
  • okrepil hrbtne in trebušne mišice,
  • izboljšal dihalne in prebavne funkcije,
  • izboljšal ravnotežje in koordinacijo,
  • povečal koncentracijo in
  • spodbudil kreativnost.

To je 7 ključnih razlogov, zakaj morate omogočiti svojemu otroku sedenje na aktivnem stolu. V ta namen smo raziskali trg, rezultati pa so potrdili, da obstoječe rešitve niso dovolj dobre, nekatere pa so celo škodljive.Active chair opis

Na podlagi večletnih raziskav smo razvili Active Chair – linijo za otroke Mushy

Verjamemo, da je pri težavah s hrbtenico edina prava pot preventiva in da lahko le na ta način spremenimo sedalne navade. Aktivnega sedenja se najlažje privadijo ravno otroci, takšen način sedenja pa jim bo v prihodnosti prinesel boljšo držo in konkretno zmanjšal možnost težav s hrbtenico.

Ponujamo vam enostavno rešitev v obliki prvega pravega aktivnega stola za otroke na svetu, testiranega tudi na Inštitutu za kineziologijo in potrjenega s strani strokovnjakov Pedokinetike®.

Kaj je tako posebnega na njem? Njegova edinstvenost je v patentiranem mehanizmu, ki omogoča, da otrok ne potrebuje samodiscipline pri ohranjanju pravilne drže med sedenjem. Predvsem pomembno je, da deluje brez škodljivih vzmeti. Veste, da je izrednega pomena lokacija vrtišča? Z večletnimi raziskavami smo namreč prišli do ugotovitve, da na gibanje hrbtenice najbolj ugodno vpliva ravno vrtišče s posebnim mehanizmom, ki je lociran točno na sredini sedalne osi. Tako smo izboljšali obstoječe pozitivne lastnosti terapevtske žoge in odpravili njene pomanjkljivosti.

Zakaj vse več staršev zaupa prvemu pravemu aktivnemu stolu za otroke na svetu, pa se lahko prepričate s pomočjo spodnje sheme, ki ponazarja sedenje na aktivnem stolu Active Chair, terapevtski žogi, aktivnem stolu z vzmetjo in ergonomskem stolu.

Zaupali vam bomo še, kaj o aktivnem stolu Mushy meni utemeljiteljica Pedokinetike®, prof. Andreja Semolič:

»Vsak otrok je v svojem razvoju zelo malo pri miru. Tudi, če sedi na stolu, se znotraj svoje postavitve nenehno premika, saj ga v to kar naprej sili vitalna življenjska sila, da se postavi v najbolj udobno in stabilno držo. Aktivno sedenje ohranja zdravo nevtralno postavitev skeleta in prožnost mišic, ki se ravno prav aktivirajo za potrebne akcije. Tako z uporabo Active Chair zagotavljamo svojemu otroku, da sedeče aktivnosti bolj zbrano opravlja, je motiviran in sočasno deluje na optimizacijo skeletno-mišične funkcionalnosti.

Ko odraščamo, se pravzaprav te povezave lahko znova vzpostavljajo in na novo reorganizirajo v zdravo in funkcionalno postavitev hrbtenice in posledično življenja. Prav to lahko vzpostavlja le Active Chair, ki je v svoji osnovi grajen tako, da upošteva to organsko in biomehansko zakonitost razvoja hrbtenice in deluje preventivno na vzdrževanju zdrave drže. Skeletni in mišični sistem se nenehno na novo vzpostavlja preko premikanja in ustvarja optimalno in nevtralno držo preko kontraravnotežnih povezav skozi razvoj, do postavitve na dve nogi. Kadar bodisi zaradi več razlogov te povezave še niso v celoti vzpostavljene ali se otrok ni povsem sam usedel in je shodil s pomočjo, lahko te nevromišične povezave vzbudi in aktivira z Active Chair.«

Active chair izgled

Ekipo Active Chair s sedežem v Črnomlju sestavljamo Mateja, Sebastjan, Tomaž in Boris. Skrbimo, da vedno dobite brezhiben izdelek, ki bo vašemu otroku narisal nasmeh na obraz. Hvala, ker omogočate otroku zdrav razvoj in pomagate naši viziji pri spreminjanju sedalnih navad po svetu.

Vir: Preberite.si

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj