Na vsebino

Perzeidi 2020 – vsakoletni meteorski roj

Vsako poletje lahko med 17. julijem in 24 avgustom na nebu opazimo utrinke, padajoče zvezde. Največ jih je med 9. in 13. avgustom, odvisno od posameznega leta. V letu 2020 bomo največ utrinkov videli v noči med 12. in 13. avgustom. Najbolje bo utrinke opazovati v zgodnjih jutranjih urah (med 3. in 4. uro), a takrat bo nebo že osvetljevala luna, ki bo zakrivala tiste najšibkejše utrinke.

Rezervirajte si prostor nekje v naravi, daleč od mestnih luči ter v izbrani družbi uživajte v klepetu ob dobri pijači in med tem leže ali sede opazujte nebo nad vami. Ne naprezajte se preveč, le opazujte, štejte in kljukajte seznam svojih skritih želja. Pravijo namreč, da se bo v noči z 12. na 13. avgust videlo do 75 utrinkov na uro. Opazovanja bo v letu 2020 po polnoči motila luna, je pa kljub temu najbolje ravno takrat opazovati meteorski dež Perzeidov.

A tudi če zamudite to priložnost, boste še vedno imeli čas opazovati utrinke vse do 24. avgusta. Seveda vedno manj in bolj poredkoma, a nekaj jih boste zagotovo opazili.

Vir: Moj pogled

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj