Na vsebino

Pismo bralca: Kvaliteta bivanja na Čardaku?

Pozdravljeni,

na temo otroškega igrišča na Čardaku sem pred dvema letoma že pisal in to preko e-mail sporočila poslanega na KS Čardak (g. Birkelbach) ter v vednost Občini Črnomelj (kabinet župana). Odgovori (kasneje tudi policije) so se omejevali v glavnem na razlago pristojnosti in odgovornosti institucij, ki naj bi v okviru svojih kompetenc bile pristojne za vzpostavitev pogojev javnega reda in miru. Ob tem je bilo podano tudi osebno zagotovilo policije, da bo nadzor nad dogajanjem nad igriščem in okolico zagotovljen pogosteje. Ukrepanja v tej smeri kasneje okoliški stanovalci nismo zaznali.

Letos smo priča eskaliranju situacije in sicer v smislu vandalizma vseh oblik in vrst.

Praviloma se začne v poznih popoldanskih urah, ko se na igrišču začnejo zbirati mladoletniki romske populacije, ki že z glasnim prihodom do igrišča in razbijanjem kontejnerjev vsakodnevno najavljajo kaj sledi. Gre za skupino 15 - 20 oseb. Mimoidoči smo deležni zelo očitnih verbalnih provokacij, tudi groženj in neskritega izzivanja. Sploh mlajši del populacije, ki se mora takoj po prihodu skupine Romov umakniti z igrišča!

Sledi divjanje po igrišču, plezanje na košarkarške koše in majanje istih, nabijanje žoge, ki pada po parkiranih in mimo vozečih avtomobilih. Bili smo že priča nekaj incidentom iz tega naslova, ki pa se končajo na enak način. Par minut po incidentu "prileti" iz naselja Lokev par avtomobilov s starši, ki dodatno "popestrijo" zadevo. Lokalni prebivalci se ne želijo izpostavljati in se raje umaknejo, nenazadnje so nas na neukrepanje pozvali tudi pripadniki policije ter nam svetovali naj zadeve javljamo sprotno.

Naj vsak dan kličem policijo?!

Vse to traja do trdne teme, ko si ob povratku domov mladoletniki dajo duška še z zelo agresivnim razbijanjem po bližnjih kontejnerjih, živalskim kričanjem in zbujanjem pozornosti na vse možne načine.

Stanje na igrišču si lahko pogledate sami. Osebno ocenjujem, da je nevarno za uporabo (razmajani koši, raztrgane ograje,...), da o okolici igrišča sploh ne govorim. Brežina je zarasla s travo, okolica pa nasmetena s pločevinkami in še s čim, skratka sramota za sicer zelo urejeno okolico.

Divjanje in kričanje onemogoča normalno bivanje v soseski (Ul. 21. oktobra 17,19, Kajuhova,...), pri odprtem oknu ljudje ne moremo v miru gledati niti TV oddaj.

Zdi se, da smo kot družba pred vandalizmom romske populacije izobesili belo zastavo, česar se Romi očitno zelo dobro zavedajo in to tudi v celoti izkoriščajo. Razlaga o pristojnostih in zakonodaji je brezplodno početje, ki ne prinaša nikakršnega napredka v smeri zagotavljanja javnega reda in miru.

Da zaključim: tolerance prebivalcev navedenih ulic so potrošene v celoti.

Od odgovornih pričakujemo takojšnje ukrepanje, sicer se bomo organizirali sami. Za začetek v smislu zbiranja podpisov za zaprtje igrišča, interes za tak pristop je po diskusijah v naselju zadnje dni večinski, to želim izpostaviti!

O samem igrišču morda še to, da je koncipirano napačno, ponuja le košarko ali nogomet. Sočasno obe aktivnosti ne moreta potekati, bi pa z drugačno postavitvijo lahko. Vsekakor pa bi bilo bolje, da igrišču namenite drugačno vlogo - že namestitev fitness pripomočkov (n.pr.) bi upravičila vlogo rabe javnega namena. za širšo skupino ljudi. Tako pa igrišče sameva večino dni, košarke na njem zadnje 3 leta ni igral nihče, n.pr.

Pozivam vas k takojšnjemu ukrepanju in zagotavljanja normalnih pogojev bivanja v soseski!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj