Na vsebino

Po 4587 testiranjih včeraj potrjenih 1176 okužb, umrlo 24 bolnikov

Včeraj je bilo po narejenih 4587 testov, potrjenih pa 1176 okužb. "Potek epidemije lahko zdaj natančneje spremljamo skozi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje," je ob spremenjenem načinu testiranja pojasnila Bojana Beović.

V ponedeljek je bilo pozitivnih 25,64 % vseh testov. V bolnišnicah se zdravi 925 bolnikov s covidom-19, 146 jih potrebuje oskrbo v intenzivni negi. Umrlo je 24 bolnikov, zaradi covida-19 je v Sloveniji do zdaj umrlo 412 ljudi.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je v oddaji Dobro jutro dejala, da si zaradi spremembe pri načinu testiranja od rezultatov trenutno ne moremo veliko obetati. Kot ključni kazalnik stanja je izpostavila število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah.

"Bolnikov je res, res ogromno. To je neprimerljivo s čimer koli, kar smo tisti, ki že desetletja delamo v medicini, videli. Gre za eno samo diagnozo, ogromno bolnikov, tudi takih, ki so res hudo bolni. Tako da je v obravnavo teh bolnikov usmerjeno res veliko energije, časa in zdravstvenega kadra," je povedala Beovićeva.

Po besedah Beovićeve je namen spremenjenega načina testiranja ta, da se bodo lahko hitreje testirali tisti, ki test res potrebujejo. "Sicer pa razmišljamo, tako kot marsikje po svetu, o uvedbi t. i. hitrega testiranja z antigenskimi testi, ki je nekoliko manj zanesljivo, je pa lahko zelo široko dostopno in predstavlja potencialen način, kako epidemijo obvladovati," je povedala infektologinja in dodala, da bi se vsakdo od nas, če bi vsakih nekaj dni vedel, ali je okužen ali ne, znal drugače ravnati. "Ljudje bi se lahko hitro izolirali, še preden bi imeli simptome, bi vedeli, da so bolni. To se že uveljavlja v državah po Evropi in tudi pri nas si želimo vzpostaviti nekaj takega," je dejala.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj