Na vsebino

Po Beli krajini se vrstijo vlomi. Kaj se dogaja?

Črnomaljski policisti v zadnjem obdobju obravnavajo več vlomov v stanovanjske hiše in druge objekte. V vseh primerih so opravili oglede krajev kaznivih dejanj, zavarovali najdene sledi in nadaljujejo z aktivnostmi v okviru preiskav ter aktivnostmi za izsleditev storilcev. Ob bližajočih praznikih občane pozivajo k dodatni previdnosti, saj storilci za izvrševanje kaznivih dejanj izkoriščajo različne okoliščine, na katere moramo biti še posebej pozorni.

Pri preiskovanju kaznivih dejanj vlomov policisti in kriminalisti ugotavljajo, da se storilci običajno pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v tiste objekte, v katerih očitno ni nikogar. Policisti občane pozivajo, da jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja.

Občanom svetujejo, da tudi v primerih, ko hišo zapustijo le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino, ipd.), dosledno zapirajo okna in zaklepajo vrata ter poskrbijo, da hiša ne daje videza, kot da v njej ni nikogar (prižgana luč v notranjosti, prižgan radijski ali televizijski sprejemnik, ipd.). Ob daljši odsotnosti naj poprosijo sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Pred vhodnimi vrati je priporočljiva namestitev ustrezne razsvetljave in senzorske luči. Pred odpiranjem vrat naj se občani prepričajo, kdo je obiskovalec in neznancev ne spuščajo v hišo ali stanovanje. V primeru, da neznanci želijo nasilno vstopiti, nas takoj pokličejo policiste na številko 113. Vsiljivim osebam, ki bi postale nasilne, naj se odločno uprejo, glasno govorijo, da pritegnejo pozornost sosedov in po potrebi pokličejo na pomoč.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga običajno najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom policisti svetujejo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma svetujejo, naj jih o tem takoj obvesti na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nedovoljeni prehodi državne meje

S Policijske uprave Novo mesto sicer danes znova poročajo tudi o nedovoljenih prehodih državne meje. Tako so policisti včeraj na območju Drašičev prijeli 13 državljanov Sirije in dva državljana Somalije, na območju Marindola in Vinice pa devet državljanov Afganistana, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Postopki s tujci še potekajo.

Vir: PU Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj