Na vsebino

Po bolj umirjenem vikendu včeraj spet porast okužb

V ponedeljek so opravili 1846 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 84 okužb. Delež pozitivnih izvidov se je spet dvignil in znašal 4,6 odstotka. Strokovna skupina opozarja, da med okužbami postaja prevladujoča različica delta novega koronavirusa.

V bolnišnicah se zdravi 39 bolnikov s covidom-19, dva manj kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebuje deset bolnikov. Ponedeljek je minil brez smrti covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 610 aktivnih primerov okužbe. Na 100.000 prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 28 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 59.

V Beli krajini so včeraj potrdili štiri okužbe v Črnomlju, dan prej eno, prav tako v Črnomlju.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 52 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 31, Metlika 16, Semič 5.

Kako so dijaki kljub karanteni prišli čez mejo, ne vedo

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji vladni novinarski konferenci povedala, da se epidemiološka slika povsod po svetu, vključno z Evropo, ponovno slabša.

Spregovorila je tudi o okuženih maturantih, ki so kljub izdani karanteni nadaljevali dopust na Hrvaškem. "Med najverjetnejšimi viri okužb je velik delež uvožnih," je poudarila in dodala: "Množične prireditve prinašajo večjo nevarnost širjenja okužbe."

Kako so dijaki, ki jim je bila izdana karantena, prišli čez mejo, Čakš Jagreva ne ve. Opozorila je, da NIJZ ni pristojen za tovrstna preverjanja, pač pa je to v pristojnosti mejne policije. "Poznamo dva tipa karanten. Prva je karantena na meji, druga pa epidemiološka karantena. Karanteno na meji lahko po petih dneh prekinemo z negativnim PCR-testom, epidemiološka karantena traja 10 dni in je ni mogoče prekiniti," je še izpostavila.

Po zadnjih podatkih je bilo med dolenjskimi maturanti, ki so se vrnili z izleta v Španiji, potrjenih 122 okužb, med gorenjskimi pa 32, je povedala predstavnica NIJZ. Skupno je bilo tako iz maturantskega izleta v Španiji prinesenih 154 okužb, ob tem pa še 51 sekundarnih okužb (49 med dolenjskio in dve med gorenjsko skupino maturantov).

Po preliminarnih testih kaže, da so tudi maturanti iz izleta v Španiji zboleli za delta različico virusa. Rezultati sekvenciranja vzorcev bodo sicer predvidoma znani ta teden. Stroko skrbi predvsem, da se bo različica delta širila na starejše in bolj ogrožene skupine, ki še niso cepljene.

Vir: STA, 24ur, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj