Na vsebino

Po Lahinji sredi Ljubljane

V okviru Festivala Ljubljana so v Križankah v ponedeljek uprizorili predstavo tamburaške opere V objemu Lahinje, ki opisuje nesrečno ljubezensko zgodbo Ambroža in Katarine, belokranjskih Romea in Julije. Zgodbo iz prve polovice 17. stoletja sta v opero predelala libretist Janez Doltar in skladatelj Gregor Zagorc, izvedel pa jo je Tamburaški orkester Dobréč.

Skladatelj in vodja orkestra Dobréč Gregor Zagorc je glasbo za prvo tamburaško opero na svetu predstavil že leta 2019, kot opero Ambrož in Katarina. Tri leta kasneje je glasba dobila nov libreto, besedilo, ki je še bolj zgodovinsko natančno in poetično zaradi belokranjskega narečja.

Zagorc je tamburaško opero zastavil kot hommage Beli krajini. Belokranjski glasbeni motivi so tako ljudski kot avtorski. Poleg tradicionalnih melodij se v operi prepletajo tudi melodije, ki temeljijo na klasicističnih in romantičnih postulatih. Tamburaška glasba namreč žanrsko ni opredeljena in omogoča popolnoma nove interpretacije vseh glasbenih žanrov.

Naslov V objemu Lahinje se nanaša na območje, kjer se stikajo vse tri belokranjske občine. Prav tam naj bi se zgodila prepovedana ljubezen med plemkinjo in mlinarjevim sinom, anekdota pa še vedno živi med prebivalci Gradca.

V glavnih vlogah nesrečnih zaljubljencev nastopata mlada operna pevca, Hrvatica Sara Žuvela in Slovenec Gregor Ravnik. V predstavi sodelujejo tudi folkloristi novomeškega folklornega društva Kres. Mednarodna zasedba tamburaškega orkestra, solistov, opernega zbora in folkloristov skupaj šteje približno sto nastopajočih.

Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da so bile Križanke razprodane, med obiskovalci pa je bilo veliko Belokranjcev. Nekateri so se na predstavo pripeljali iz deželice na sončni strani Gorjancev, veliko pa je bilo tudi Belokranjcev, ki delajo in živijo v Ljubljani. Pohvalno je tudi to, da so projekt finančno podprla belokranjska podjetja, dobrodošlico na vhodu v Viteško dvorano Križank pa nam so nam ob spremljavi Vivovih chefov izrazili tudi z izbrano vinsko (seveda belokranjsko) spremljavo in razstavo fotografij iz Bele krajine.

Pomembnost dogodka sta na sprejemu pred glasbenim dogodkom izrazila Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana in Jerneja Kamnikar, ustanoviteljica in direktorica Vivo cateringa, ki je včeraj poskrbelo za organizacijo sprejemnega protokola in še marsikaj drugega. Črnomaljski župan Andrej Kavšek se je zbranim v nagovoru zahvalil za tako množično podporo dogodku kot tudi Festivalu Ljubljana za zaupanje in sodelovanje.

Ljubljanske Križanke so se včeraj napolnile dokaj hitro, a pri gostih iz Bele krajine je navada, da se zabava rada prevesi v jutranje ure. Je bilo včeraj tudi tako?

Prispevek 24 ur: TUKAJ.

Podrobneje pa je belokranjsko tamburaško opero razčlenil kritik Marijan Zlobec: TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj