Na vsebino

Po štirih mesecih 85 odstotkov več ilegalnih prehodov kot lani

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Bojancev včeraj izsledili in prijeli dva državljana Mavretanije, državljana Senegala in državljana Slonokoščene obale. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Policija je v sicer prvih štirih mesecih letos obravnavala 3107 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 85 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 1671. Kot je razvidno iz policijske statistike, je bilo daleč največ med njimi državljanov Afganistana, ki predstavljajo dobro četrtino vseh.

Največji pritisk nelegalnih prečkanj meje tudi v začetku letošnjega leta beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili kar polovico vseh primerov. Kot je razvidno iz spodnje tabele, pa je bila opazna rast števila tudi na območju novomeške policijske uprave.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo kar za petkrat. Skupaj jih je bilo 2740, pri čemer gre predvsem za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana v zadnjem obdobju.

Število obravnavanih nezakonitih prehodov meje v prvih štirih mesecih 2022 in 2021 po policijskih upravah:

PU                     število prehodov
                       2022        2021
---------------------------------------
Koper                  1571         825
Novo mesto              831         242
Maribor                 419         320
Murska Sobota           132          89
Celje                    93          59
Ljubljana                48         119
Nova Gorica               8           9
Vir: STA, PU Novo mesto
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj