Na vsebino

Pobuda za ozelenitev mesta Črnomelj

Pobuda županu in Občinskemu svetu Občine Črnomelj:

Prebivalci Črnomlja že dalj časa opažamo, da število dreves v mestu upada. Nekatera so bila odstranjena, druga so podrle naravne ujme ali so se posušila. Spomnimo se, da so Jurjevanjsko drago včasih obkrožale breze in topoli, pred staro lekarno so cvetele akacije, spomladi so rožnato zacvetela drevesa pred Upravno enoto, pred Kulturnim domom so bila drevesa, ki so dopolnjevala arhitekturo in sooblikovala javni prostor.

Drevesa v mestih so izjemno pomembna, saj ohlajajo in čistijo zrak, nudijo senco, zadržujejo padavine in imajo velik vpliv na kakovost bivanja. Vloga drevja narašča v vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih, kot so zelo visoke temperature, dolga sušna obdobja in močni nalivi. Poleg tega imajo tudi velik simbolni pomen, saj sooblikujejo kulturno krajino in prepoznavnost območja, so vedute, zbirališča, dajejo pomen sakralnim in posvetnim prostorom, določajo imena ulicam, so navdih in opomnik preteklih dogodkov. Nenazadnje ne smemo spregledati vloge, ki jo imajo medonosna drevesa za življenje čebel.

Skrbi nas, ker se odstranjenih dreves v mestu že vrsto let ne nadomešča z novimi in tako naše mesto z vsakim padlim drevesom postaja bolj sivo, vroče in neprijazno. Prebivalci mesta smo več let nemo opazovali in čakali spremembe na bolje, ob zadnjih podrtih drevesih in obrezovanju pa smo se povezali v skupino, da bi s svojimi predlogi konstruktivno prispevali k ponovni ozelenitvi Črnomlja.

Predlagamo da:

- se v proračunu Občine Črnomelj za leto 2019 zagotovi finančna sredstva za nova drevesa ter njihovo zasaditev. Ob pregledu terena predlagamo urgentno zasaditev naslednjih lokacij: na sotočju Lahinje in Dobličice, pred športno dvorano Srednje šole Črnomelj, na avtobusni postaji grad, ob Kolodvorski cesti (območje pod OŠ Mirana Jarca), ob Kulturnem domu Črnomelj, v Jurjevanjski dragi, nasproti Gasilskega doma, ob parkirišču pri Zadružni c. 33 ter pred OŠ Mirana Jarca (lokacije prikazane v grafični prilogi pobude);

- se začnejo dosledno upoštevati in izvajati določila Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 82/11, 105/11 – teh. popr., 49/16 in 69/18), ki se nanašajo na varstvo in zasaditve dreves, drevoredov in parkov;

- občinska uprava pripravi, občinski svet pa sprejme izvedbeni akt (npr. pravilnik, navodilo), ki ga izvajalci javnih služb urejanja prostora in vzdrževanja mesta (vzdrževanje obstoječe, nove in nadomestne zasaditve dreves idr.) pri svojem delu upoštevajo; izdela se tudi dolgoročna strategija upravljanja drevnin v mestu Črnomelj. Pri tem je pomemben natančen popis obstoječe drevnine in njihovo stanje. Drevesa naj se vzdržujejo trajnostno in na podlagi strategije. Drevesa naj se obrezujejo po strokovnih smernicah (maksimalno 15% krošnje oz. habitusa).

- se še posebno skrbno načrtno upravlja - neguje, vzdržuje, ohranja in nadomešča drevesa na območjih treh mestnih parkov, in sicer na Majerju, Gričku in v Jurjevanjski dragi.

Pri ponovni ozelenitvi mesta smo meščani, podpisniki in podporniki te pobude, v primeru podpore pristojnih, pripravljeni ponuditi svojo strokovno pomoč, prostovoljno aktivno delo, organizirati posamezne akcije, osveščati in obveščati javnost in medije ter iskati sponzorje in donatorje za nova drevesa.

22. aprila obeležujemo Dan zemlje, zato predlagamo, da ga skupaj obeležimo z dogodkom sajenja novih dreves v mestu, tako na javnih kot tudi na zasebnih površinah, če le bodo njihovi lastniki pozitivno odgovorili na naš poziv. Pri tem prosimo za vašo podporo.

Upamo, da boste prepoznali pomen ozelenitve našega mesta in nas podprli! Na srečanju z vami vam želimo naše ideje in plan aktivnosti predstaviti natančneje, želimo si dolgotrajnejšega delovanja (strategije) in se že v naprej iskreno veselimo sprememb na bolje.

S spoštovanjem,

Danijela Kure Kastelc, arhitektka

Martina Auguštin, krajinska arhitektka

Petra Dichlberger, etnologinja

Polona Godina Mavrič, ekonomistka

Ana Kukić, etnologinja

Andreja Lukanič Janežič, geografinja

Kontaktni podatki:

- el. naslov: [email protected]

- telefonska številka: 051 606 464

Kaj pa vi, Črnomaljci, menite o tej pobudi? Verjetno ste enakega mnenja ... Prosimo, da objavo delite in seveda tudi pokomentirate, podporo pobudnikom ozelenitve pa lahko izrazite tudi na zgornji elektronski naslov.

Vir: Urbano zelenje mesta Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj