Na vsebino

Podpis pogodbe za tehnološki park BELfruIT

Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktor podjetja TGH d. o. o. Stjepan Jarnević sta danes dopoldne podpisala pogodbo za gradnjo tehnološkega parka v Črnomlju.

Na lokaciji nekdanjega Belsada ("Belokranjsko sadje") naj bi zrasel moderen tehnološki park pod imenom BELfruIT (domiselna izpeljanka v angleščino fruIT = sadje, pri čemer povečani črki IT pomenita "Information technology" oz. informacijska tehnologija).

Tehnološki park naj bi bil namenjen predvsem razvijalcem programske opreme, mobilnih aplikacij in inovacij na področju elektronike, katerim je pravzaprav vseeno na kateri lokaciji delajo. Občina Črnomelj in TGH zato želita visoko izobraženi kader v Črnomelj privabiti z varovanim delovnim okoljem, v katerem bodo zajete tudi družinske stanovanjske enote, otroški vrtec in trgovina. Poslovna enota BELfruIT naj bi bila v energijskih potrebah samozadostna na podlagi sončne energije in energije vetra. Tehnološki park naj bi bil z mestnim jedrom povezan z brezplačno uporabo električnih vozil, ki naj bi jih (po zaenkrat neuradnih podatkih) zagotovilo indijsko podjetje TATA.

Investicija bo javno-zasebna, župan Andrej Kavšek pa nam je zagotovil, da je govoril z ministrom za infrastrukturo, ki naj bi javnemu delu investicije pomagal pri pridobivanju evropskih razpisov (izjava v prilogi spodaj).

Januarja je Občina Črnomelj objavila razpis za oddajo javnega naročila za izvedbo del na lokaciji nekdanjega Belsada. Po pričakovanjih je bilo za izvedbo del izbrano podjetje TGH d.o.o., ki je tudi lastnik zemljišča, za nadzor pa podjetje AMBIENS d.o.o., Črnomelj. Vrednost prve faze del, ki zajema vodovodno, komunalno in telekomunikacijsko infrastrukturo vključno z DDV-jem znaša 560.550,80 €. Dela prve faze naj bi se pričela v roku 14-ih dni, z gradnjo objektov pa naj bi TGH pričel takoj, ko zaključijo večja gradbena dela na bloku na Čardaku. Predvidevajo, da bi z gradnjo upravne stavbe tehnološkega parka pričeli julija letos, vrednost celotnega projekta je ocenjena na 5,6 mio €.

Zvočni zapis

  • - Andrej Kavšek o pridobivanju sredstev za infrastrukturo iz Evrope

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj