Na vsebino

Pokosimo Nerajske luge

Za nami je še ena prireditev »Pokosimo Nerajske luge«, ki je potekala danes v dopoldanskem času. Na prireditvi je potekal prikaz ročne košnje v družabno-tekmovalnem vzdušju. Slabo vreme je bilo razlog za sicer nekoliko manj tekmovalcev, vendar se je košnje klub temu udeležilo 16, grabljenja pa 7 tekmovalcev oziroma tekmovalk. Vsak tekmovalec je prejel majico, malico in priznanje, za najboljše kosce in grabljice pa smo pripravili praktične nagrade.

Najboljši kosci so bili:

1. mesto: ROMAN KREK iz Kranja

2. mesto: JAKA IVANIČ iz Dragatuša

3. mesto: DAVID AVGUŠTINČIČ iz Trebnjega

Najboljše grabljice pa:

1. mesto: MARIJA VERŠIČ iz Brezovice pri Ljubljani

2. mesto: MILENA IVANIČ iz Dragatuša

3. mesto: JOŽICA ZOREC iz Novega mesta

V času ko je komisija seštevala in odštevala točke so člani Društva koscev in kosic Slovenije, letošnji svetovni prvaki v košnji, predstavili kako se kosi na evropskih in svetovnih tekmovanjih. Štirje člani so se tudi pomerili v košnji, na površini v velikosti 100 m2 (10x10m).

Sam namen prireditve je vzpodbuditi košnjo močvirnih travnikov v naravnem rezervatu Nerajski Lugi ter obuditi stare običaje v času košnje. Z aktivno prisotnostjo bomo skupaj prispevali k ohranitvi ugodnega stanja ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, zaradi katerih je Krajinski park Lahinja vključen v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj